Дарете книга за българските деца в САЩ

Областният управител на Добрич Детелина Николова съвместно с Регионален исторически музей Добрич - Дом-паметник „Йордан Йовков" стартират кампания в подкрепа на обявената инициатива от Националния литературен музей за набиране на книги за българите в САЩ. Целта е да се съберат произведения на българските класици, залегнали в учебната програма за средно образование за подпомагане на българските неделни училища в САЩ.
Апелът за дарителската инициатива е на Генералния български консул в Чикаго г-н Иван Анчев. Територията на консулски окръг Чикаго, САЩ, обхваща 14 щата (Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Уисконсин и Уайоминг). Там пребивава най-голямата българска общност зад граница. Като стожер на българската култура, идентичност и дух действат български неделни училища, които само в Чикаго са дванадесет на брой, официално признати и финансово подпомагани от българската държава чрез Министерство на образованието и науката.
Всеки, който желае, може да дари в Областна администрация книги - стари или нови, с произведения на българските класици - Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Р. Славейков, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна, както и помагала по български език и литература и история. Кампанията по набиране на българска литература в Областна администрация стартира на 10 февруари и ще продължи до 2 март.
Събраната литература ще бъде изпратена до Национален литературен музей София с подкрепата на куриерска фирма „Еконт Експрес", която има традиции в подкрепа на образованието.
За въпроси, свързани с кампанията, можете да се обръщате на тел. 058/601-249 в Областна администрация Добрич, и на тел. 058/602-213 и 0884/311-492 в Дом-паметник „Йордан Йовков".



Актуално

съобщение

анкета