Областният управител предлага да се постави барелеф на Моката до входа на спортна зала „Добротица“

Областният управител предлага да се постави барелеф на Моката до входа на спортна зала „Добротица"

Областният управител Детелина Николова предлага да се изработи и постави барелеф на Борис Георгиев - Моката до входа на спортна зала „Добротица".
В писмо до кмета на Община град Добрич и председателя на Общински съвет град Добрич, Николова излага мотивите си за предложението. „На 29 януари ни напусна Борис Георгиев - Моката, един прекрасен човек и добруджанец. Борис Георгиев е първият българин, донесъл олимпийски медал за страната ни в далечната 1952 г. от летните Олимпийски игри в Хелзинки. Той поставя началото на олимпийската история на България" - се казва в писмото на Областния управител. Николова припомня накратко забележителната спортна биография на Борис Георгиев, за която през 1987 г. тогавашният президент на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч му връчва най-престижното отличие на организацията - сребърната огърлица с Олимпийския орден. Не на последно място тя припомня, че в началото на 90-те години Георгиев бе треньор в Добрич близо година. „Моката носи олимпийския огън по пътя му към Москва за Игрите през 1980 г. и към Атина, за Игрите през 2004 г. От 1996 г. е почетен гражданин на град Добрич. През 2010 г. бе удостоен с орден „Стара планина" първа степен от Президента на Република България.
Независимо от факта, че животът го бе отвел в София, той никога не забрави родния Добрич и Добруджа, за които винаги говори с много любов" - пише в писмото си Областният управител. В него тя изразява увереност, че така ще се запази паметта за големия добруджанец и изтъква, че спортна зала „Добротица" е най-голямото такова съоръжение, в което ежегодно се провеждат областни, регионални и национални спортни и други мероприятия.




Актуално

съобщение

анкета