Вписват паметника на ген. Колев и шест нови паметника в Община Генерал Тошево в Областния регистър на военните паметници

Днес, 21 февруари 2017 г., се проведе работно заседание на Областната комисия „Военни паметници" под председателството на зам.-областния управител Сали Феим. На заседанието, на което присъства и Иво Антонов - началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание" в Министерство на отбраната, се взе решение изградените и открити нови шест военни паметника на територията на Община Генерал Тошево да бъдат вписани в Областния регистър на военните паметници. Единодушно членовете на Комисията гласуваха в регистъра да бъде вписан и паметника на ген. Иван Колев, издигнат в Добрич. В хода на дискусията бе уточнено, че след като паметникът на ген. Колев бъде завършен, неговото състояние ще бъде актуализирано в регистъра. Областната комисия „Военни паметници" ще изпрати становище до Министерството на отбраната за вписването на тези паметници и в Националния регистър на военните паметници.
По втора точка от дневния ред на заседанието бе дискутирано ново предложение от Община Генерал Тошево - изграждане на военна плоча на загиналите във войните в село Пчеларово. Проектът бе одобрен от всички членове на Комисията. Като последна точка в дневния ред бе обсъдена процедурата по изграждане на нов паметник в село Козлодуйци. Историкът Радослав Симеонов сподели, че първоначалната идея е била да се изгради паметник на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, но идеята е привлякла родолюбиви българи и вече се изготвя проект за паметник на загиналите от Бдинската дивизия - общо 620 души.



Актуално

съобщение

анкета