Направиха първа копка на рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич-Кардам

Днес, 14 август 2017 г. официално бе даден старт на рехабилитацията на 14 км от път II-29 - Добрич-Кардам, както и по-голямата част от околовръстния път на Добрич. Събитието се състоя на изхода на Добрич в посока Варна и на него присъстваха народният представител от ГЕРБ - Добрич, Даниела Димитрова, кметове на общини от областта, заместник областният управител Красимир Николов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, изпълнителният директор на ОПУ Добрич - Георги Стратиев, представители на изпълнителите, проектанти. Ремонтът е по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г.
Пред присъстващите инж. Дончо Атанасов подчерта, че това е рехабилитация по втория ЛОТ от този републикански път."По двата лота - 4 и 5, от републикански път II-29, който е от изключителна важност за региона, ще бъдат рехабилитирани за година над 40 км. В рамките на работите, които започват от днес ще бъде рехабилитирана и голяма част от околовръстния път на Добрич. За следващата година ще остане само да се завърши западния обход - от кв. „Рилци" до изхода за Генерал Тошево, 7 км" - каза инж. Атанасов при връчването на договора на изпълнителя на обекта. Милен Гочев гарантира от името на изпълнителя - „Инжстройинженеринг", изпълнение на работите в срок и качествено.
От името на Областния управител и от свое име заместник областният управител Красимир Николов заяви готовност Областна администрация Добрич максимално да съдейства за изпълнението на проекта и изрази вяра, че и занапред ще продължи добрата съвместна работа с МРРБ и АПИ в отговор на повишените изисквания на жителите на област Добрич.
Инж. Атанасов обясни, че за 30 от реновираните километри от пътя финансирането е от ОП "Региони в растеж", а останалите се финансират със средства на АПИ.
Отсечката, която ще се ремонтира започва след разклона за с. Стефаново и е до кръговото кръстовище на околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Предвиден е ремонт на обходния път на Добрич, както и на 6 големи съоръжения - мост при 49-и километър, на пътен възел „Сердика", където се пресичат пътя Варна - Добрич и третокласният път III-9701 за село Победа. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 15 месеца.
Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна. С рехабилитацията на участъка, който е обновяван преди повече от 10 години, ще се повиши безопасността на движение, ще се подобри връзката между населените места в региона, ще се увеличат възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. По-добрата инфраструктура е и предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места. С основния ремонт на път II-29 Варна - Добрич ще бъде осигурен бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП „Кардам" на границата с Румъния.



Актуално

съобщение

анкета