Областният управител участва в дискусия „За по-чист морски туризъм“

prev next
Областният управител Красимир Кирилов участва в провелата днес, 14 август 2017 г., в община Варна дискусия на тема "За по-чист морски туризъм". В рамките на форума, организиран от Министерство на туризма, Портала на българските общини Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), се събраха днес представители на изпълнителната власт, местната администрация от областите Добрич и Варна и бизнеса във Варна. Те обсъдиха правилата за разделно събиране на отпадъците в курортите и туристическите зони по време на активния летен сезон, както и промените, свързани с биоразградимите отпадъци в хотели и заведения за хранене.
В дискусията участие взеха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на морската столица Иван Портних, сподели Областният управител на Добрич Красимир Кирилов. Той подчерта, че в изявлението си министър Ангелкова е споделила, че потвърждение за изпълнения от правителството приоритет за по-чист морски туризъм е фактът, че почти всички курортни селища по българското Черноморие имат изградени пречиствателни станции и са под постоянен контрол от съвместни мобилни екипи на отговорните институции, с цел нормално протичане на активния туристически сезон осигуряване комфорта на туристите, екоравновесието и чистотата на Черно море, е заявила министър Ангелкова.
В хода на обсъждане на правилата за разделно сметосъбиране представителите на туристическия бранш са предложили да се промени механизма за такса „Битови отпадъци" и вместо да се изчислява на база данъчна оценка на имота, да се замени с изчисления върху реално количество изхвърлени отпадъци.Актуално

съобщение

анкета