Със съдействието на Областния управител компютрите в училища и детски градини в областта ще имат иновативно приложение за хора с далтонизъм

Със съдействето на Областния управител на Добрич Красимир Кирилов във всички училища и детски градини в област Добрич ще бъде инсталирано иновативното софтуерно приложение „Вижън", което е за хора с далтонизъм. В сряда той се среща с един от тримата автори на иновацията - Васил Альошин, който подари ключ за активация на продукта. Пред Областния управител Альошин сподели, че софтуерното приложение е без аналог в световен мащаб и предлага решаване на проблема на хора с различни видове цветна слепота в реално време.
Софтуерът дава възможност на страдащите от далтонизъм да се насладят на нюансите на цветовете, като се ползват различни филтри, според индивидуалната специфика, споделят авторите.
„Вижън" е дело на Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин, които имат амбиция продуктът поетапно да бъде внедрен във всички училища в страната. Авторите на иновацията споделят, че имат заявки от цял свят, като допълват, че според статистиката на специалисти в световен мащаб около 300 милиона души имат проблем с различаването на цветовете от спектъра. Най-трудно хората с такъв зрителен проблем, разпознават червения, зеления и синия цвят и техните нюанси, казват младите разработчици и допълват, че десктоп приложението е в пълна съвместимост с Windows.
Според справката на Регионалното управление на образованието, на територията на област Добрич има около 2000 компютъра общо в училища, детски градини и професионални гимназии. Младите предприемачи дариха ключ за активация на продукта за 3000 компютъра. Софтуерният продукт ще бъде предоставен от Областния управител Красимир Кирилов на началника на РУО Жоро Тошков, за да достигне до всички учебни заведения.



Актуално

съобщение

анкета