Богат културен календар в област Добрич през 2018 година

В резултат на писмо от Областния управител Красимир Кирилов, общините на територията на област Добрич предоставиха информация за проект на културен календар за областта за 2018 г. Проектът е изпратен в Министерството на културата. Общините и културните институти са подготвили изключително богат културен календар за идващата 2018 година. В идващата година цялата област Добрич ще отбележи 140 години от Освобождението на България. Регионална библиотека „Дора Габе" ще чества 130 години от рождението на своя патрон - Дъщерята на равнината, поетесата Дора Габе. Регионален исторически музей и Министерство на културата ще отбележат с възстановяване по спомени и експозиция 140 години от рождението на Адриана Будевска, която е сред основоположниците на българския театър. В Община Добричка ще отбележат своя празник с 50-ото юбилейно издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа".
През 2018 г. Община Генерал Тошево Първи пленер по живопис „Бялата лястовица", а през летните месеци, добруджанският град отново ще е домакин на националния фестивал на лавандулата. За 20-и път в Генерал Тошево ще се проведе международния фолклорен събор „Богородица". В културния календар на Община Крушари запазват своето място фестивалите „Текето" и „Празник на гърнетата", които събират любители на фолклора и автентичната добруджанска кухня от близко и далеч. С ученически конкурс на тема „Хан Тервел - спасителят на Европа", както и редица други прояви, Община Тервел ще отбележи 1300 години от победната битка на хан Тервел край Константинопол.
За поредна година Община Балчик ще покани малки и големи на фестивала „Виа Понтика", „Дни на класиката Балчик", „Усмивките на морето", „Море от ритми" и други. И Община Каварна запазва утвърдените във времето фестивали „С България в сърцето", фестивала на любителските театри, Миден и рибен фест. Шабла ще посреща любителите на хвърчила във „Фестивал на хвърчилата". Ще се проведе за поредна година и празника на плодородието.
Всички общини в област Добрич ще отбележат с различни културни прояви в училищата сред подрастващите и 170 години от рождението на Христо Ботев.



Актуално

съобщение

анкета