Изложба „Не се гаси, туй що не гасне“ откри заместник областният управител Ж. Желязков

Заместник областният управител Живко Желязков откри изложбата „Не се гаси, туй що не гасне", посветена на 133 години читалищна дейност в Община Добричка, която гостува в Областна администрация. Гост на събитието бе нейният автор - краеведът и родолюбец Иван Жечев, както и кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, с чиято подкрепа е реализирана родолюбивата идея на автора. Пред присъстващите Иван Жечев сподели, че е приел за своя кауза да събира, съхранява и предава за поколенията паметта за българщината. „Читалищата, които в миналото се наричаха дом на културата, са храм на българщината. Тази изложба е една инициатива, която започнах от най-голямата община в областта - Добричка, но смятам да я продължа и да направя изложба за всички читалища в област Добрич. Първото читалище е било основано в Свищов през далечната 1856 г., след това са били създадени читалища в Лом, в Шумен. В Община Добричка също има стари храмове на културата, които и днес съхраняват и предават традициите ни. Едно от тях е читалището в Карапелит, което е вече на 132 години", сподели И. Жечев.
Община Добричка подкрепи и помогна на краеведа Иван Жечев да реализира идеята, която е важна за всеки един от нас, защото читалищата са средища на духовност и култура, традиции и обичаи, които дават облика на нашата идентичност, заяви кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков при откриването на изложбата. Той сподели, че в момента Жечев с подкрепата на общината работи по подготовката и издаването на книга, в която да бъде представена историята на читалищата на територията на общината, като изрази надежда изданието да бъде готово и представено за юбилейния 50-и събор „Песни и танци на слънчева Добруджа" в Дебрене.
И. Жечев връчи на заместник областния управител Ж. Желязков и на инж. Т. Петков по един постер в знак на признателност.Актуално

съобщение

анкета