Областна епизоотична комисия проведе заседание

Областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия на основание писмо от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и две заповеди на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, в които са набелязани конкретни мерки срещу проникване на болестта „Африканска чума по свинете". По първа точка от дневния ред на заседанието д-р Борислав Каменов от Областна дирекция „Безопасност на храните" - Добрич, докладва, че към 10.07.2018 г. от Румъния е подадена информация за регистрирани 296 огнища на заболяването, като вече има констатирани случаи на болестта не само на територията на окръг Тулча, а и окръг Констанца, в Браила и Сато Маре. Д-р Каменов докладва, че до момента специалистите на ОДБХ Добрич са извършили преглед на всички ферми в областта и има издадени предписания, както и 3 акта за неспазване на биосигурността в обектите. „Правят се повторни обходи и мога да уверя, че се отстраняват  издадените предписания и констатирани нередности по актовете", увери д-р Каменов. Той съобщи, че започват срещи с председатели и представители на всички ловни дружинки в областта, на които ловците ще бъдат запознати със симптомите на болестта и ще им бъдат дадени указания за спазване на мерки за биосигурност при отстрел на диви прасета. Директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова информира, че до момента на територията на областта са били отстреляни 37 диви свине и от изпратените от тях проби за изследване нито една не е дала положителен резултат.

         ОДБХ Добрич е предоставила по един фризер на двата гранични пункта - Дуранкулак и Кардам, в които да се събират храни и продукти със свинско месо от Румъния с цел неразпространение на заразата. Вече не работят и са затворени и пазарите за месо и животни в северната ни съседка.

         Областният управител Красимир Кирилов запозна членовете на Областната епизоотична комисия с разпоредените 15 на брой мерки, разпратени с писмо от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов до областните управители, Областните служби по земеделие и кметовете на общини и за пореден път отправи апел да се спазват мерките за биосигурност, както и да се ограничат пътуванията до Румъния. Кирилов припомни, че е напълно забранен вносът на свинско месо и хранителни продукти, съдържащи свинско месо от северната ни съседка.  Предвид влошената епизоотична обстановка със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Лазаров е утвърден списък на дежурни телефони и служители на Агенцията, които са на разположение 24 часа, седем дни в седмицата, на които могат да се подават сигнали и жалби за извършване на проверки за болестта „Африканска чума по свинете". Областният управител информира членовете на комисията, че по границата с Румъния - от Дуранкулак до Силистра, ще се изгради електронен пастир.

         Приложение:

1.    Писмо на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов до областни управители, Областни служби по земеделие и кметове на общини



Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета