Пистолетните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа са в Добрич

В една от залите на Художествена галерия Добрич тази вечер - на 07 септември 2018 г., официално бе открита изложба разказваща за делото и гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и водените от тях чети. Специално за откриването в Добрич бе директорът на национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов, който разказа за делото на двамата революционери и техните другари и запозна присъстващите с петте битки, в които двамата революционери намират смъртта си.

Гости на откриването на изложбата бяха народният представител Йордан Йорданов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, почетни граждани на Добрич, граждани.

Сред най-любопитните експонати са пистолетните саби на двамата воеводи, като оказа се, че сабята на Стефан Караджа е била дарена на музейните специалисти от бащата на Анжела Панчева - днес директор на ОУ "Стефан Караджа". По повод 150-ата годишнина от похода на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е издаден и юбилеен вестник в тираж от 2000 броя, като всеки един от вестниците има уникален номер.

Изложбата със своите експонати ще остане един месец в Добрич. 




Актуално

съобщение

анкета