Народното събрание единодушно гласува обявяването на Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава

     Днес, 21 септември 2018 г., на своето заседание народните представители от 44-ото Народно събрание единодушно гласуваха обявяването на градовете Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава. С този акт се отдава дължимата почит на загиналите и героизма на българския войн за обединението на Родината. Званието е признание за славната история на Българската армия през Първата световна война, когато с безпрецедентен героизъм в познатите ни Добричка и Тутраканска епопеи българските войници и офицери побеждават противника си на бойното поле и донасят дълголелеяната свобода на изстрадалото население на Южна Добруджа - нашия роден край.
    Вносители на предложението са народните представители от 8 Добрички МИР вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова, заедно със свои колеги народни представители от Силистра и София. То бе подкрепено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и Националното сдружение на общините. Инициативата бе и част от предизборната кампания през миналата година на ПП ГЕРБ в Добрич за народни представители. По-късно бе подкрепена с Петиция от жителите на града и гласувана единодушно от ОбС град Добрич.
     В мотивите за решението на 44 НС, вносителите посочват, че освен ОбС Добрич и ОбС Тутракан е подкрепил единодушно идеята.
     В битките за двата града през 1916 г. са загинали близо 3 хиляди български офицери и войници. Днес паметта за тях, както и за всички загубили живота си в епичните сражения се пази в мемориалните комплекси "Военно гробище" в Добрич и Тутракан и пази спомена за ужаса на войната.
      В навечерието на празника на град Добрич - 25 септември, това е чест, казва областният управител Красимир Кирилов и честити на всички жители на града и областта признанието. "Нека е честито признанието за всички жители на град Добрич и Добруджа. Това е акт, който ни задължава да помним и предаваме и на поколенията след нас поуките на историята и паметта за героизма и саможертвата на българските войни", пожелава Кр. Кирилов.



Актуално

съобщение

анкета