„Европейски маршрути“ разкрива уникалния „език“ на изкуството, за което няма граници

На 19 октомври 2018 г. от 17.30 ч. в Художествената галерия в Добрич по инициатива на областния управител Красимир Кирилов се откри изложбата „Европейски маршрути“. Гост на събитието, което е част от изпълнението на одобрената от правителството Работна програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Р България за Европейския съюз, бе проф. Стоимен Стоилов. Кр. Кирилов приветства присъстващите и отбеляза, че настоящата 2018 г. е обявена за „Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности", след което предостави думата на директора на галерията г-жа Евелина Ханджиева да представи експозицията.

„Европейски маршрути“ показва над тридесет творби графика, живопис и рисунки на двама бележити български творци от фонда на Художествена галерия Добрич – академик Никола Манев и проф. Стоимен Стоилов. Чрез краткото представяне на живота и творчеството на двамата, Ханджиева въведе присъстващите в света на изкуството, в който авторите на художествени произведения общуват с езика на своите творения със своята публика и реално преминават границите на държави и континенти. Любопитен акцент в изложбата е художествения проект на Виенското метро, изработено от проф. Стоилов по поръчка на Метрополитена във Виена. На картината авторът е изобразил бележити личности, живели, творили или по някакъв друг начин свъзрани с австрийската столица. Директорът на галерията припомни, че проф. Стоилов е автор на първото изпълнено в страната монументално пано в техниката рисувана керамика, което е се намира в Дом-паметник „Йордан Йовков“ – „Героите на Йовков“, изработено през 1980 г.

Манев има над 137 самостоятелни изложби и участия в множество групови изложби и биеналета. Негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство /БАНИ/.

Множество отличия за своите работи има и проф. Стоилов, подчерта Евелина Ханджиева, като припомни най-значимите от тях от биеналета и изложби в Чехия, Германия, САЩ, България. През 1991 г. художникът е удостоен с наградата Готфрид фон Хердер за цялостно творчество на Виенския университет, Австрия. Удостоен е с титлата професор от президента на Австрия за изключителни заслуги към австрийската култура и изкуство. Проф. Стоилов е включен в най-старата френска енциклопедия за визуални изкуства – Benezit, а през 1999 г. името му фигурира в книга с монограми на художници от 19 и 20 век, излязла във Франция.

 




Актуално

съобщение

анкета