От НИМХ-БАН предупреждават за рязко влошаване на времето. Очакват се силен до бурен север-североизточен вятър

Областният управител Красимир Кирилов апелира водачите на превозни средства да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. От Националния институт по метеорология и хидрология при БАН предупреждават, че през следващото денонощие ще се създаде сложна метеорологична обстановка в страната вследствие на преминаващ средиземноморски циклон южно от България. Според прогнозата, до сутринта почти навсякъде в северна България дъждът ще премине в сняг, с изключение на североизточните райони, където ще превалява дъжд при отрицателни температури в приземния слой и ще се образуват поледици и обледяване на проводници. ОТ НИМХ-БАН посочват, че в Източна България ще духа бурен север-североизточен вятър и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици, ще се образуват преспи и навявания.
За областите Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Разград и Търговище за 28.11.2018 г. от НИМХ-БАН е обявена втора степен на опасност - оранжев код. Североизточният вятър ще се усили до 20-25 м/с
От АПИ информират, че на директорите на областните пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Припомняме, че областният управител Красимир Кирилов свика и проведе заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии, като апелира към снегопочистващите фирми в зоните за почистване да бъдат включени и ТИР паркинги на територията на областта.



Актуално

съобщение

анкета