Областният управител откри изложба, посветена на 140 г. от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция

     Официално областният управител Красимир Кирилов откри гостуващата изложба „Всичко се състои в нашите сдружени сили", посветена на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Конституцията на Третата българска държава.
     Експозицията гостува в зала в Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич за седмица по инициатива на Народното събрание и е реализирана със съдействието на Държавна агенция „Архиви".
     На откриването на изложбата присъстваха народните представители Даниела Димитрова - ПП ГЕРБ, Йордан Йорданов - „Обединени патриоти", заместник областният управител Живко Желязков, председателят на Окръжен съд Добрич Галатея Ханджиева, както и председатели на районни съдилища в област Добрич, ръководителят на добричкото подразделение на ДА „Архиви" Диляна Фудулова, изпълняващия длъжността „Директор" на Регионален исторически музей Добрич Добри Добрев, общински съветници, ръководители на институции, граждани и общественици.
     Доц. Цветолин Недков приветства присъстващите и представи гост - лектора на събитието - Георги Павлов, съдия от Окръжен съд Добрич. Той изнесе лекция, посветена на темата, в която накратко бяха представени фактите по възстановяването на държавността в освободена България.
     В обръщението си към присъстващите на събитието областният управител Красимир Кирилов изказа благодарност към Народното събрание, ДА „Архиви" и Регионален исторически музей, направили ни съпричастни с историческите факти от основополагането на Третата българска държава. „От никоя страна за нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите сдружени сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия", цитира Кр. Кирилов част от писмо на В. Левски до богат българин във Влашко, писано през 1871 г. и добави: „Тези думи на Апостола на свободата и до днес са девиз на Народното събрание. Те звучат и днес актуално и ние сме тези, които трябва да обединим усилия, за да имаме модерна, съвременна България".
     След Добрич, изложбата ще бъде експонирана във Варна.



Актуално

съобщение

анкета