Областна комисия „Военни паметници“ проведе заседание

prev next
     Днес - 30 юли 2019 г., на основание постъпили документи от общините град Добрич, Добричка, Балчик и Генерал Тошево за издаване на съгласувателни становища от Областна комисия „Военни паметници" за ремонт на нуждаещи се от такъв, актуализирани анкетни карти на вече отремонтирани паметници и включване в регистъра на новоизградени паметници, областният управител Красимир Кирилов свика и проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници". Участие в заседанието взе и Радослав Симеонов - гл. експерт „Военни паметници" от дирекция „Социална политика" в Министерството на отбраната.
      По първа точка от дневния ред Община Добричка представи проект за възстановяване на военен паметник в с. Драганово. Той е съществуващ и се намира във Военно гробище в Добрич, бе уточнено от представител на общината. Р. Симеонов уточни, че паметникът на старши подофицер Драган Райков е бил донесен в музея през 1992 г., като е бил открит захвърлен между селата Опанец и Драганово. Считам, че връщането му в естествена среда е наш дълг, като за тази цел от Министерство на отбраната ще се постараем да осигурим около 80 % от сумата за това, добави още експертът. Дияна Борисова от Община град Добрич представи проект за ремонт на част от ансамбъла на паметника на загиналите за освобождението добруджанци. Тя изтъкна, че се касае за реновиране на плочата с имена на загинали във войните като уточни, че в момента там са изписани 254 имена на загинали, а във времето са установени още 112 добруджанци, дали живота си във войните, чиито имена не фигурират. И по тази точка от дневния ред Р. Симеонов заяви подкрепа и декларира от името на военното министерство и финансова подкрепа за част от стойността на проекта. По следващата точка от дневния ред докладва гл. експерт „Организационно-мобилизационна подготовка" в Областна администрация инж. Красимир Куртев, който представи постъпилите в администрацията нови анкетни карти на паметници за вписване в регистъра на военните паметници в област Добрич - от Община град Добрич, за изграден нов военен паметник в кв. „Рилци" - „Паметна плоча на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея 05 - 07.09.1916 г.; от Община Балчик - за нов военен паметник, намиращ се във военното летище в Балчик - „Паметник на загинали летци и парашутисти на летище Балчик при изпълнение на служебния си дълг"; и от Община Генерал Тошево за нов военен паметник, намиращ се в с. Спасово, община Генерал Тошево - „Паметна плоча на загиналите във войните жители на с. Спасово". В хода на коментарите бе уточнено, че съществуващата стара такава ще бъде преместена. Единодушно Комисията одобри постъпилите проектни предложения.
      Участниците в заседанието се запознаха и одобриха за включване в регистъра на актуализирани анкетни карти и снимки на отремонтирани военни паметници, както следва - „Паметна плоча на лобното място на опълченеца Васил Контаров" - с. Василево, община Генерал Тошево; „Кенотаф на Васил Христов Василев" - община Генерал Тошево;3 „Паметник на загиналите във войните жители на община Генерал Тошево" - община Генерал Тошево.
С изчерпване на дневния ред областният управител Красимир Кирилов закри заседанието.



Актуално

съобщение

анкета