Ученици гостуваха в Областна администрация

     Ученици от ЧСУ „Леонардо да Винчи" в Добрич, заедно с техните партньори от училища в Италия, Румъния и Турция днес - 24 октомври 2019 г., гостуваха в Областна администрация. Средношколците и техните учители се срещнаха с областния управител Красимир Кирилов, който накратко ги запозна с характеристиките на област Добрич и неговите правомощия. Сред любопитните факти, с които ги запозна бе това, че в класацията на „Десетте общини в страната най-големи по площ" има две от областта - Добричка, която заема трета позиция с площ от 1296,163 кв. км и Генерал Тошево - на десета позиция с площ от 982,238 кв. Км, а В класацията „Общини с най-голям брой населени места на територията си" на десета позиция се нарежда община Добричка с 68 населени места.
     Децата и техните преподаватели и ръководители работят заедно по проект „NEWTON- Нови неща посредством старо знание" по програма Еразъм+. Ръководителят на проекта г-жа Кармен Гуидети от Италия разказа, че това е втората мобилност по проекта, чиято цел е учениците да откриват математиката в ежедневието на всеки от нас. Тя разказа, че всяка една от страните има своя тема. В Италия е темата е била математика и туризъм, сега в Добрич е математика и промишленост, и по-точно - хранително-вкусова промишленост, в Румъния ще бъде математика и игри и в Турция - математика и архитектура.
     Директорът на ЧСУ „Леонардо да Винчи" Нели Николаева сподели, че целта на училището е винаги от всеки проект да създава продукт, който да дарява на Добрич и хората на града. „Така е и този път. Направихме книга с цитатите от произведения на Певеца на Добруджа Йордан Йовков, които са поставени на различни места в града, като преведохме книгата на английски език и я подарихме на Историческия музей. Другият ни продукт е игра, подобна на „Не се сърди, човече", която е подходяща за незрящи и хора с увредено зрение. Децата я създадоха чрез математика и знанията им за кодиране и тя ще бъде подарена на приятелите ни от Хобис клуб" - сподели още Николаева.
     Директорът на ЧСУ „Леонардо да Винчи" сподели и новина от деня - училището е получило покана за участие в Олимпиадата по стем математика, която ще се проведе в Германия, след отличното си представяне на математическо състезание със спиралата на Фибоначи.Актуално

съобщение

анкета