Областният управител подкрепи инициативата „Да! За живот!“

prev next
     Областният управител Красимир Кирилов присъства на засаждането на Каталпа Пурпуреа в градски парк „Св. Георги" днес и засвидетелства своята подкрепа за донорство и трансплатация. Събитието, което се проведе в 11.00 ч. по инициатива на РЗИ Добрич с подкрепата на Община град Добрич и Областен съвет на БЧК Добрич, събра в зимния ден директорите на МБАЛ Добрич д-р Светослав Байчев, д-р Мариян Ананиев - директор на ДКЦ -1 в града, представители на БЧК, кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов и зам.-кмета д-р Баева. Пред присъстващите д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич, заяви, че това е второто дърво, което се засажда в страната в рамките на националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!", която започна от столицата. Д-р Ангелова заяви, че целта е то да напомня със сърцевидните си червени листа за хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. „По този начин изразяваме почитта си към донорите и техните близки, които вземайки трудното решение след загубата на свои близки, са спасили човешки живот и благодарност към екипите лекари, извършили трансплантации и спасили човешки животи" - добави още д-р Ангелова.
      По данни на РЗИ от 1992 г. досега над 20 са трансплантираните хора от област Добрич. Голямата част от тях са трансплантирани в България, като само 4-5 от трансплантациите в годините са извършени в чужбина. В 8-9 от случаите донорите са били близки хора.
     С Националната кампания „Да! За живот!" Министерството на здравеопазването си поставя за задача повишаването на обществената осведоменост относно същността и значението на донорството и трансплантацията. За целта бяха издадени т. нар. „донорски карти", от които в област Добрич бяха доставени 2000 броя. Всички вече са раздадени от активно включилите се в кампанията над 120 доброволци на БЧК в цялата област.
     Чрез донорската карта всеки може да изрази своето доброволно желание. Донорските карти могат да бъдат изтеглени и от адрес https://zajivot.bg/. Те нямат юридическа стойност, но изразява приживе волята на човек да дари органите си за трансплантация. Тя би могла да улесни близките, в случай че се наложи да вземат подобно решение.Актуално

съобщение

анкета