Областна епизоотична комисия проведе заседание

prev next
     Днес - 14 януари 2020 г., се проведе първото за годината редовно заседание на Областна епизоотична комисия. То бе председателствано от областния управител Красимир Кирилов. По първа точка от дневния ред с актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и на територията на област Добрич докладва секретарят на Комисията и директор на ОДБХ д-р Анелия Андонова. Тя информира, че на територията на областта няма промишлени обекти, в които да са регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Д-р Андонова информира още, че със заповед на директора на БАБХ е забранено движението на животни и клането им на територията на цялата страна и са разпоредени мерки - вземане на проби, проследяване на животните във фермите. „Мярката е временна. Затворени са и кланиците, като и там се проверява извършването на дезинфекция и се вземат отривки. Проби се вземат и от регистрираните превозни средства за превоз на животни. До края на седмицата ще приключим работата по вземането и изпращането на проби от нашата област" - каза още д-р Андонова. Тя съобщи, че към момента има само два случая на АЧС при диви прасета - на територията на общините Балчик и Генерал Тошево, животните са загробени по надлежния ред.
     По втора точка се обсъди наличието на терени за загробване на животни. Част от общините имат определени такива терени, други са процедура по одобряване на предложени такива, докладваха кметовете на общини.
     Преди да закрие заседанието поради изчерпване на дневния ред областният управител Красимир Кирилов информира, че със заповед на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов във връзка с усложнената епизоотична обстановка е разпоредено заседания на комисиите да се извършват два пъти в месеца и насрочи следващо заседание на Областна епизоотична комисия на 24 януари 2020 г. от 10.00 часа .



Актуално

съобщение

анкета