Областният управител проведе срещи с представители на хотелиерския, ресторантьорския и транспортен бранш в областта

     На провелото се на 8 март 2020 г. заседание на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване във връзка с изостряне на епизоотичната обстановка в страната и констатираните случаи на заболели от COVID-19 в областите Плевен и Габрово, бе решено кметовете на общини на територията на областта да издадат заповеди, с които съгласно заповедите на министъра на здравеопазването, да се забранят културните мероприятия, в т.ч. и посещенията на кинопрожекции, да се забранят масовите прояви с участие на деца, както и да се разпореди провеждането на спортни мероприятия без публика. Щабът реши да се проведат срещи с представители на хотелиерския и ресторантьорски бранш в област Добрич, както и с представители на транспортни фирми - за пътнически и товарни превози.
     Днес - 9 март 2020 г. областният управител, заедно със секретаря на Щаба д-р Светла Ангелова проведоха среща с членове на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Препоръките към собствениците и управители на заведения бе по възможност да се отлагат изяви на гостуващи изпълнители и групи, както и да се извърши реорганизация в заведенията, като масите бъдат разположени на по-голямо разстояние. Д-р Ангелова даде указания и за дезинфекция на обектите.
     След това Кр. Кирилов и д-р Ангелова проведоха среща с представителите на транспортния бранш - пътнически и транспортни фирми. Основно директорът на РЗИ обърна внимание на дезинфекцията на превозните средства, чакалните, както и стриктно спазване на лична хигиена от страна на водачите. Препоръките към фирмите за товарни превози бяха да се направи инструктаж на водачите, да им бъдат осигурени средства за дезинфекция на кабината на камионите, както и да се намалят до минимум курсове до рискови страни, каквито към момента са Италия, Иран, Южна Корея и Китай.
     Днес 14 души от наблюдаваните са вече в извън карантинен период и на територията на област Добрич има 60 лица, които са под карантина, информира д-р Ангелова. РЗИ наблюдава лица без здравни осигуровки, поставени под карантина, каза още директорът на здравната инспекция и допълни: „Ако се наложи и се извърши хоспитализация на здравно неосигурен пациент, то болниците след неговото изписване по реда на нормативната уредба, подават документи за заплащане пред Агенция за социално подпомагане. Все още няма спад и расте броят на заболели в областта от остри респираторни заболявания".
     Красимир Кирилов отправи апел към представители на фирми и призовава и всички жители на област Добрич да спазват стриктно препоръките за лична хигиена, да избягват масови мероприятия с цел превенция и недопускане на разпространението на заболяването.



Актуално

съобщение

анкета