Започва масово тестване на българските граждани

     Започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България, информираха от пресслужбата на Министерски съвет и уточняват, че това е обявено от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев при посещението им в медицински център в Банско, където в момента се тестват масово жителите на града.
     „Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства", се посочва в информацията от правителствената пресслужба и цитират министър К. Ананиев: „Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване". В информацията се посочва още, че министърът на здравеопазването е заявил, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове. Специално за PCR-тестовете Ананиев изтъква, че от тях са налични 20 000 броя и се очакват допълнителни количества от доставки, поръчани от правителството и от дарения.
     В информацията на правителствената пресслужба се посочва още, че министър-председателят Бойко Борисов категорично е заявил, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България. Той за пореден път е изразил благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия. Попитан от медиите за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочва, че е важно да се спазва заповедта по отношение на преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, която здравният министър издаде на 20 март.
     Премиерът Борисов е обърнал внимание и на информацията от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която сочи, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия, се посочва още в пресс информацията.



Актуално

съобщение

анкета