От днес е в сила нова заповед на министъра на здравеопазването, с която отпада 14-дневната карантина

     От днес е в сила Заповед № РД-01-288, издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на 01.06.2020 г. с която се въвеждат нови по-меки мерки по отношение на рестрикциите за спиране разпространението на заболяването COVID-19. На основание издадената заповед за всички лица, на които е разрешено влизане в Република България, отпада 14-дневната карантина, с изключение на лицата, идващи от 8-те страни, изрично упоменати в т. 5 на заповедта на министър К. Ананиев, а именно: Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония. 
     Директорът на РЗИ Добрич и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова информира, че е създадена организация и служителите на здравната инспекция съвместно със служителите на Областна дирекция МВР ще продължат да проследяват и проверяват лицата, влезли и влизащи именно от посочените в т. 5 на заповедта държави. Д-р Ангелова уточни, че 14-дневния период на карантина остава в сила за лицата, влезли в Р България от горепосочените, ако той не е изтекъл.
     За всички лица, карантинирани на територията на област Добрич, които са пристигнали от страни - членки на ЕС, различни от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г., включително и не са поставени под карантина поради осъществен контакт с лице, болно от COVID-19, изолацията за 14 дни или остатъка от тях отпада.
     С пълния текст на Заповед № РД-01-288/01.06.2020 г. и въведените промени, влизащи в сила от днес - 01.06.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета