От днес е в сила заповед на министър К. Ананиев за задължително носене на маски в закрити помещения

     Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде вчера 22.06.2020 г., две заповеди , които са в сила от днес 23 юни с цел ограничаване разпространението на заразяване с коронавирус. Заради повишения брой новорегистрирани случаи в страната, от днес по силата на Заповед № РД-01-354/22.06.20 г. носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др., е задължително на всички закрити обществени места. Това посочва на своята интернет страница Министерство на здравеопазването. В информацията се отбелязва, че изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения.

     В същата заповед се посочва, че всички спортни мероприятия могат да се провеждат пред публика при заетост на местата до 50% от общия им капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през 1 седалка или при спазване на дистанция от 1,5 м.

     При провеждане на футболни мачове се допуска публика до 1000 души на сектор при условията, посочени по-горе.

     Правилото за до 50% заетост от общия капацитет на местата важи и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и др.

     За провеждането на културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито също важи условието за до 50% заетост на местата. Това се отнася и за дейността на дискотеките и нощните заведения, както и за сватби, балове други масови събирания.

      В Заповед № РД-01-353/22.06.20 г. министър Ананиев разпорежда всички работодатели и органи по назначаване да организират и провеждат мероприятия по дезинфекция на работните помещения. Да не се допускат в работните помещения хора без лични предпазни средства и не спазили изискването за дезинфекция. Дава се възможност на работодателите с тази заповед, при възможност, да организират дистанционна форма на работа. И тук изрично е подчертано, че трябва да се спазва дистанция от 1,5 м от посетители и такава да бъде осигурена за работещите от страна на работодателите и органите по назначаване. Изрично е посочено, че поставянето на защитна маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата на всички открити обществени места е препоръчително.

С пълния текст на заповедите на министъра на здравеопазването К. Ананиев можете да се запознаете в прикачените файлове.Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета