Областна епизоотична комисия проведе заседание

prev next
     Днес - 14 юли 2020 г., се проведе заседание на Областна епизоотична комисия, което бе председателствано от заместник областния управител Живко Желязков. Секретарят на Комисията и директор на Областна дирекция „Безопасност на храните" д-р Анелия Андонова запозна накратко присъстващите с актуалната епизоотична обстановка, като отбеляза, че към настоящия момент на територията на областта няма регистрирани огнища на заболявания - нито при птиците, нито при свинете.
      Д-р Андонова апелира за подкрепа от общините, като подчерта, че изключително слаб е процесът на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване. „С промените, които бяха направени, регистрацията на личните стопанства е задължителна. Важно е да се знае, че в 10-километровите зони около големите промишлени ферми може сега да се направи регистрация, като заселването ще бъде след края на август" - каза д-р Андонова. Д-р Димитър Димитров - председател на Български ветеринарен съюз, заяви, че при регистрация на личните стопанства, от животните се взема кръвна проба за изследване, с което стопаните могат да бъдат сигурни, че те са здрави и добави, че при възникване на огнище от Африканска чума, то именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение.
      За пореден път бе обсъдена и готовността на общините с терени за загробване на животни при възникване на заболявания. Преди да закрие заседанието заместник областният управител Живко Желязков помоли кметовете да подпомогнат процеса на регистрация на лични стопанства, като припомни, че тя става при кметовете и кметските наместници.



Актуално

съобщение

анкета