В Областна администрация работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна - 0888478606

Четирима мъже и девет жени са с положителни резултати за COVID-19

     Четирима мъже на възраст от 12 до 62 години и 9 жени на възраст от 19 до 73 години са новорегистрираните положителни случаи на коронавирус на територията на област Добрич в Единната информационна система. Секретарят на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова съобщи, че от всички тези случаи четирима - един мъж и три жени, са приети за лечение в Ковид сектора на Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич. Останалите пациенти - трима мъже и пет жени, са контактни на положителни. Една от жените е изолирана като положителен пациент след като по свое желание си е направила тест в частна лаборатория. Тези от пациентите, които не са в болница са на домашна изолация и лечение. Всички контактни лица са издирени и поставени под карантина. Сред посочените пациенти има един зрелостник - жена. От новорегистрираните случаи няма медицински персонал.
     За един починал, съобщи д-р Ангелова, мъж на 63 години. Той е бил настанен за лечение в Ковид сектора на Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич. Мъжът е имал хронично заболяване.
      Във връзка с изразеното безпокойство от страна на ръководството на МБАЛ Добрич Областният координационен щаб напълно подкрепя изразеното притеснение и също апелира да се спазват противоепидемичните мерки.
      „Създаденият Областен координационен щаб /ОКЩ/ продължава своето действие и на територията на цялата област координира и контролира действията по спазване на разпоредените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Като председател на ОКЩ заявявам отговорно, че директорът на Регионална здравна инспекция и секретар - д-р Светла Ангелова, още с възникването на заболяването издаде предписания на всички здравни заведения в областта, за да бъдат подготвени да оказват помощ на хората. В тази връзка държа да отбележа, че бяха проведени както заседания на Областния координационен щаб, в чийто състав има представители на редица институции, така и Медицински съвет в РЗИ, на който присъствах, заедно с ръководителите на здравни заведения в областта. Ръководителите на здравните заведения имат издадени указания и имат ангажимент да направят организация в лечебното заведение, което ръководят, така че във всеки един момент да могат да оказват помощ на гражданите, нуждаещи се от здравни грижи, в т. ч. и от обгрижване и лечение от най-новото заболяване - COVID-19.
      Съгласно дадените ми по закон правомощия, съм разпоредил и ежеседмично всички институции, имащи отношение към контрола по спазване на разпоредените мерки, представят отчети. С оглед спазване на мерките и ползвайки възможностите на технологиите, ОКЩ провежда оперативни заседания в он-лайн среда" - заявява областният управител и председател на ОКЩ Красимир Кирилов.
      Съгласно правомощията на всяка една институция за миналата седмица е извършен следният контрол по спазване на противоепидемичните мерки:
     РЗИ са проконтролирали 4 центъра за работа с деца, 17 места за настаняване, 32 плувни басейна, 1 СПА - център, 6 козметични и фризьорски салона, 8 обекта за търговия с козметични продукти, 3 фитнес зали, 2 конферентни зали и 2 гробищни парка, като не са установени несъответствия със здравните изисквания. Проверена е погребална агенция и транспортно средство за превоз на тленни останки относно спазване на здравните изисквания и противоепидемични мерки във връзка с регистриран починал от COVID-19. Общо проверени обекти от РЗИ на територията на областта са 85, от които 8 заведения за обществено хранене, 2 административни учреждения и 75 обекта с обществено предназначение. В резултат на контролната дейност са издадени едно предписание и е съставен един акт. Дирекция „Медицински дейности" в РЗИ през изминалата седмица до всички лечебни и здравни заведения е изпратила 7 писма с инструкции, заповеди, насоки за превенция и контрол на COVID-19 и заповеди на Министъра на здравеопазването. Проследява се ежедневно наличностите на лични предпазни средства в лечебните заведения за болнична помощ. Ежедневно се изготвя за МЗ справка за наличностите от лични предпазни средства и дезинфектанти в лечебните заведения. Продължава работата по граничния здравен контрол в разкритите временни звена на ГКПП Дуранкулак - Вама Веке и ГКПП-Кардам, като за периода от 13.07.-17.07.2020 г. са приети 1354 бр. декларации от пешеходци и шофьори (български и чужди граждани).
     Областна дирекция „Безопасност на храните" за периода е извършила общо 53 броя проверки на обекти за обществено хранене и обекти за търговия на дребно, като са издадени три броя предписания за констатирани нарушения на въведените противоепидемични мерки.
     Служители на ОД МВР съвместно с дирекция „Обществено здраве" извършиха проверка на 5 заведения, в които в дните 11 и 12 юли т.г. бяха организирани за провеждане празненства (сватби, балове и пр.) в гр. Добрич, като при проверките е извършен превантивен контрол, предписани са мерки относно стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
     За отминалата седмица ОД МВР е извършила 5342 проверки на лица на територията на областта, поставени под карантина и 914 проверки в търговски обекти. Община град Добрич съвместно със служители на Първо РУ за изминалата седмица са извършили 68 проверки в търговски обекти и обществен транспорт за носене на лични предпазни средства, покриващи носа и устата. Изготвени са 15 бр. предупредителни протокола.
     „Ситуацията по отношение разпространението на заболяването сред хората се следи непрекъснато и във всеки един момент отговорните институции имат готовност за реакция. За пореден път отправям апел към всеки един жител на областта - не подценявайте заболяването. Бъдете отговорни и запазете здравето и живота на Вашите близки. Избягвайте събиранията на големи групи, носете лични предпазни средства, покриващи устата и носа на обществени места. Спазвайте социална дистанция. Ограниченията, каквито и да са те, не са решение. Икономиката ни има нужда от здрави и работещи хора. Това зависи от нас самите" - казва Кр. Кирилов и пожелава здраве на всички.

 
Актуално

съобщение

анкета