Четирима мъже и 15 жени са новорегистрираните случаи на COVID-19 на територията на област Добрич

     19 са новорегистрираните случаи с положителен резултат от PCR тестове за COVID-19 на територията на област Добрич, показват данните на Единния информационен портал. Директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова информира, че новорегистрираните пациенти са четирима мъже на възраст от 33 г. до 49 г. и 15 жени на възраст от 32 г. до 89 г. Мъжете с положителен резултат са поставени на домашно лечение и изолация и няма хоспитализирани. От жените пациентки 6 са настанени за лечение в МБАЛ Добрич на възраст от 58 г. до 89 г. Другите девет жени, изследвани по желание на работодател или по свое, са поставени на домашно лечение и изолация.

         Към момента на лечение в обособените сектори за лечение в МБАЛ Добрич има 26 пациенти. Трима се лекуват в Отделението по анестезия и интензивно лечение, съобщи още д-р Светла Ангелова. Тя сподели, че за периода от 31.07.20 г. до 03.08.20 г. вкл., само РЗИ е взела и изпратила за изследване 227 проби. 21 от тях са на лица с клиника или контактни на положителни пациенти, а 47 броя са пробите на лица, на които им предстои излизане от изолация и домашно лечение.

         Във връзка с обявения положителен резултат в Дом за стари хора в Добрич миналата седмица, д-р Ангелова съобщи, че до момента са изследвани 159 души – потребители и персонал на социални услуги, като има само един положителен резултат на човек от персонала в Дом за стари хора. Не са изследвани все още домуващи, които са в домашен отпуск, както и лица от персонала в платен годишен отпуск, добави д-р Ангелова и поясни, че при завръщането им в Дома ще им бъдат взети проби за изследване. В Дом за стари хора е планирано повторно изследване след 10 до 14 дни, каза още директорът на РЗИ и секретар на ОКЩ.

         По повод обявената информация в национален ефир от доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, за регистриран положителен случай в гъша кланица, д-р Св. Ангелова съобщи, че до момента има регистрирани в системата 8 положителни резултата на служители и работници във въпросната фирма. Едното лице е хоспитализирано, а другите седем са поставени на домашно лечение и изолация, като епидемиологичното проучване продължава и към този момент. „Хубаво е, че работодателят своевременно е организирал изследване на работниците и служителите, което до голяма степен помага за по-бързото овладяване на ситуацията“ – добави д-р Ангелова. Тя още веднъж апелира да се спазва социална дистанция, дисциплина и лична хигиена чрез дезинфекция и често миене на ръцете и почистване на повърхностите.

         Областния координационен щаб още веднъж апелира за отговорност към всички жители на област Добрич. Сред основните неща, които трябва да се знаят е кой може да бъде определен като близък контактен. Това е лице, с което имаме:

-      съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19;

-      директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане);

-      директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);

-      директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;

-      престой в затворено помещение с пациент с COVID-19 за 15 мин. Или по-дълго време и на разстояние минимум 2 метра;

-      медицински специалист или друго лице, полагащо директни грижи за пациент с COVID-19 или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства;

-      пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелия .

     Имайте предвид, че всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, по преценка на епидемиолог от РЗИ, се поставят под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице. Наблюдението на здравословното състояние на всяко контактно лице се извършва от общопрактикуващия лекар или съответната регионална здравна инспекция.

         Препоръката на специалистите е при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други ), да се обръщаме по телефона към общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване, в което се намирате, или, ако не попадате в горните две категории – с регионалната здравна инспекция по местонахождение, откъдето ще получите указания според индивидуалния Ви случай.




Актуално

съобщение

анкета