Институциите контролират спазването на противоепидемични мерки

     Контролът по спазване на предписаните противоепидемични мерки в заведенията за обществено хранене и обектите за търговия на дребно са в прерогативите на Областна дирекция "Безопасност на храните", които в периода от 31.07 до 06.08.20 г. са извършили общо 68 броя проверки на територията на цялата област. При тях са констатирани няколко нарушения - неподходящ дезинфектант за COVID-19, не проведено обучение на персонала и неправилно носене на предпазни маски, за което са издадени 5 броя предписания.
     Областна дирекция МВР също осъществява контрол, като в тясно сътрудничество с РЗИ служителите на реда проследяват за спазване на изолацията и карантината от лицата, на които такава мярка е наложена. За периода от 31.07. до 07.08.20 г. на територията на областта ОД МВР е извършила 3641 проверки на лица, поставени в изолация или карантина и има констатирано само 1 нарушение. Проверени са и 618 търговски обекта за спазване на въведените противоепидемични мерки, като няма констатирани нарушения.
     Основната тежест в работата срещу разпространение на коронавирус пада върху служителите на РЗИ. В периода от 31.07.20 г. - 06.08.20 г. в РЗИ Добрич са регистрирани и проучени 140 случая на COVID-19 в областта, като процесът на епидемиологично проучване на новите случаи е непрекъснат. За посочения период взетите проби от инспектори в отдел „Медицински изследвания" е 364 на брой.
    Наред с изследванията за коронавирус, дирекция „Обществено здраве" са проконтролирали 31 места за настаняване, 9 плувни басейна, 1 фитнес зала, фризьорски салон, сауна, козметично студио, 2 СПА центъра, 4 оптики, 4 обекта за търговия с козметични продукти, 4 морски плажа, и 4 обществени перални. Общо за периода извършените проверки са 75 на брой - 1 в заведение за обществено хранене, 1 в цирк и 9 в търговски обекти, 2 административни учреждения, 62 обекта с обществено предназначение. Издадени са две предписания и 2 Акта за установяване на административно нарушение.
     От началото на пандемията - през месец март до 09.08.20 г. починали от COVID-19 на територията на областта са 16 души. Деветима са мъже на възраст от 51 г. до 87 г. и 7 са жени на възраст 52 г. - 80 г.



Актуално

съобщение

анкета