Заболяемостта от COVID-19 в област Добрич вече е 148.8%000

     През изминалата седмица на територията на област Добрич са регистрирани общо 148 случая на COVID-19, сочи обобщена справка за периода от 02.11. до 08.11.20 г. на Регионална здравна инспекция Добрич. В установените положителни резултати 9 са на медицински персонал (2 лекари, 3 медицински сестри, 3 акушерки и 1 санитарка). Учителите, дали положителни резултати при изследване са 10 и 1 педагогически съветник, а учениците - 11 души. В резултат на констатираните положителни случаи под карантина са учениците от 7 «б» клас в СУ «Л. Каравелов», подготвителна група в ОУ «Хр. Смирненски», 11 «в» клас в СУ «Кл. Охридски», втори «а», втори «в» и трети «в» в СУ «Св. св. Кирил и Методий», сборен първи и втори клас в ОУ в с. Соколово, община Балчик.
    През изтеклата седмицата общият брой изследвани с RT - PCR тестове за COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната е 216, посочват още от РЗИ и допълват, че общият брой на карантинираните лица за областта е 316.
     От потвърдените 148 случая през седмицата, 24 са хоспитализирани, от тях 3 в ОАИЛ.
Заболяемост към 08.11.2020год. - 148.4 на 100000хиляди жители.
Апелът на Областен координационен щаб и лекари е да се спазват стриктно противоепидемичните мерки, въведени на територията на областта и страната. Препоръката на специалистите е да се ограничат контактите и да се спазва дистанция.
    В отговор на постъпили многобройни запитвания по отношение достъпността на бързите антигенни тестове на територията на област Добрич, д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ и секретар на ОКЩ заяви, че желаещите да се тестват по този начин биха могли да се обръщат към частни лаборатории. Тя сподели, че се очаква доставка за област Добрич на такива тестове, след което те ще бъдат разпределени в здравната мрежа и ще бъде подадена своевременна информация. От съществено значение е да се знае от хората, че резултатът от бърз антигенен тест не е достатъчно условие за самокарантиниране, допълва специалистът и заяви, че трябва да бъде препотвърден чрез RT - PCR тест.Актуално

съобщение

анкета