Областният управител изпрати протестното писмо на ромите до народните представители

 

     На среща в Областна администрация в петък, 26 февруари, инициирана от ромски организации от региона, бе представено протестно писмо, адресирано до депутатите от Добрички избирателен район относно проблемите на ромите, свързани с безработицата, здравното осигуряване и жилищната политика. На срещата бяха поканени  Областният управител Желязко Желязков, заместникът му д-р Катя Ганова, зам.-кметът на община Добрич Надежда Петкова и представители на дирекция "Бюро по труда" и регионална дирекция "Социално подпомагане".       Около 1 200 000 българи ще бъдат пряко засегнати от промените в здравното осигуряване, голяма част от тях са от малцинствата, заявиха ромските лидери. Над 90 % от ромите в областта са трайно безработни. За голяма част от тях увеличеният размер на здравните осигуровки и предвидените драстични глоби ще доведат до невъзможност да се издължат. При неплатени здравни осигуровки пък няма да могат за излизат и извън граница, тъй като няма да получат европейска здравна карта. За голяма част от ромите в областта работата в чужбина е единственият вариант за осигуряване на прехрана.  Обявеният от НАП краен срок за изплащане на дължимите здравни вноски и издаването на европейска здравна карта е 1 април. Глобите при закъснение от 3 месеца са от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 3 000 лв.

     В протестното писмо, ромските лидери настояват за отмяна на предвидените в Закона за здравно осигуряване глоби и отпадането на забраната за пътуване в чужбина при неплатени здравни осигуровки и липса на европейска здравна карта.

     Днес Областният управител изпрати писмото до всички народни представители от  Осми Добрички многомандатен избирателен район.




Актуално

съобщение

анкета