300 са получените и поставени дози от спорната партида от ваксината на АстраЗенека

     300 жители на област Добрич са били имунизирани с първа доза от спорна партида ABV5300 на ваксина АстраЗенека, поради смъртен случай в Австрия, срещу коронавирус. Това съобщи директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова. Тя заяви, че до момента не са постъпвали оплаквания от получили ваксината. "До момента ние в РЗИ Добрич имаме доставка от четири партиди на този препарат, като от спорната партида получените дози бяха 300. Всички са поставени. Ваксинирането с тях е извършвано в дните 15, 19, 20, 21, 22, 23 и 26 февруари. След като бе получен сигнал за смъртен случай в Австрия и разпоредено от министър-председателя да бъде спряно прилагането на АстраЗенека, веднага създадохме организация и предупредихме всички лични лекари на лицата, имунизирани с дози от партидата АBV530" - каза д-р Ангелова.
     С издаването на заповедта на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, РЗИ Добрич още вчера блокира наличните количества ваксина АстраЗенека в областта, допълва директорът на здравната инспекция и уточни: "В РЗИ са налични и блокирани 940 дози, други 480 дози са разпределени в лечебната мрежа и също са блокирани".
     Във връзка с множество запитвания относно приема на втора доза на ваксината, д-р Ангелова заяви, че се очаква до седмица-две да има резултат от проучването за причината, довела до кончината на пациентка в Пловдив, на която е била приложена ваксина АстраЗенека, новина оповестена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "АстраЗенека се прилага между 10 и 12 седмица с втори прием. Реално хората, ваксинирани с първа доза, трябва да получат втори прием в началото на месец май. Това е достатъчно дълъг период, за да бъдат завършени проучванията както на нашата лекарствена агенция, така и на Европейската агенция по лекарствата" - допълва д-р Ангелова. Тя заяви, че са предприети действия и се извършва реорганизация на имунизационния процес, който засега ще продължи с налични количества ваксина от друг производител - Пфайзер/Байонтех.
     Областен координационен щаб припомня, че със заповед на директора на РЗИ са в сила временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич и апелира за стриктно спазване и отговорност. В документа са разписани конкретните дейности, на които са наложени временни ограничения, валидни за област Добрич. Всеки може да се запознае с пълния текст на заповедта на интернет страниците на РЗИ Добрич и Областна администрация Добрич
http://www.rzi-dobrich.org/files/upload/aktualno/rd-01-228.PDF
http://www.dobrich.government.bg/files/news/RD_01_2281.PDF
Заповедта на директора на РЗИ Добрич допълва и не отменя заповедта на министъра на здравеопазването, в която са разписани противоепидемични мерки, валидни на територията на цялата страна.



Актуално

съобщение

анкета