Овладяно е огнището на COVID-19 в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Опанец

     На нарочно свикана пресконференция във връзка с големия медиен интерес към обявения на 11.03.2021 г. взрив на коронавирус в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Опанец, област Добрич, днес - 24.03.21 г., директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областния координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване представи актуални данни.
     „Няма място за притеснение и можем да кажем, че взривът е овладян и работата в Дома е в нормален ритъм. Първият сигнал получихме на 06.03.21 г. за лице от персонала с положителен резултат за COVID-19. На 07.03.21 г. сформирахме екип - РЗИ и лаборатория и направихме бързи антигенни тестове на всички от Дома - 41 потребители и 23-ма персонал. Тестовете показаха 18 положителни резултата при потребителите и 3 положителни при персонала. На всички тях им бяха взети проби за PCR-изследване, като положителните резултати бяха потвърдени от лабораторията в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна. На 14 март т.г. бяха изследвани далите отрицателен резултат. При това повторно изследване 12 от потребителите бяха с положителна проба за коронавирус и трима от персонала. Създадохме, съвместно с персонала и ръководството на Дома организация, като положителните потребители на услугата са отделени от останалите. Персоналът, който обгрижва положителните пациенти работи 7 дни в обособения сектор и преди да се върнат към задълженията в останалата част им се прави изследване. Т.е. постарали сме се максимално да се гарантира неразпространение на заразата" - заяви д-р Ангелова.
     Общо от всички потребители на социалната услуга с положителни резултати са 31, като 14 от тях са били ваксинирани. Предвид, че се касае за потребители на социална услуга, е преценено, че е по-добре да бъдат под постоянно лекарско наблюдение при проявена единична симптоматика и така са хоспитализирани 6-ма пациенти в Държавна психиатрична болница Карвуна, където работи и единствения в областта инфекционист, добави още д-р Ангелова, като уточни, че от шестимата хоспитализирани двама са били имунизираните с два приема на ваксина срещу коронавирус. Втората доза е била поставена на 26.02.21 г., а са били хоспитализирани на 15 и 16 март т.г. Приетите в лечебни заведения са на възраст между 69 и 88 години. „Приетите пациенти са били с температура 37,1 градуса, адинамични и с лека кашлица" - поясни директорът на РЗИ. Днес, най-късно утре /25.03.2021 г./ се очаква те да бъдат изписани в добро общо състояние. На 22 март в ковид сектора на МБАЛ Добрич е приет още един от потребителите на Дома в Опанец, който е има нужда от медицински грижи. Само един хоспитализираните пациенти няма придружаващи заболявания. Другите имат придружаващи съдечно-съдови, мозъчно-съдови заболявания, диабет и други.
     „Към днешна дата поставените под карантина на 07.03.21 г. са с изтекла на 20.03.21 г. такава и са в добро състояние в Дома в Опанец. На останалите, които е наложена карантина на 14.03.21 г. предписанията изтичат на 27.03.21 г." - обобщи д-р Ангелова.
     РЗИ Добрич извършва ежемесечни изследвания на потребители и персонал в социалните услуги на територията на област Добрич. През януари е било проведено такова изследване в Дома за възрастни лица с деменция в Опанец, като предвид изпълнението на ваксинационния план, следващото планирано изследване е през месец април, когато отново ще се вземат проби на всички потребители и на заетите в социалната услуга.



Актуално

съобщение

анкета