Комисията по заетост одобри методика и избра комисия за разработване на регионална програма

prev next
     В изпълнение на Националния план за действие по заетостта за настоящата 2021 г. днес - 08.04.21 г., в Областна администрация Добрич се проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието бе председателствано от Румен Русев - ВрИД областен управител, който започне членовете на комисията с разпределените средства за област Добрич за настоящата година. Средствата, които са разпределени са в размер на 253 527 лв., отбеляза Русев, като подчерта, че съгласно методиката в разпределението тежест оказват средните месечни нива на безработица. „Разчетената сума е за осигуряване заетост на 53 лица при 8-часов работен ден за 6 месеца" - поясни Северина Савова - представител на Дирекция „Регионална служба по заетост" - Варна, и припомни целевите групи, които имат право да бъдат включени в програмата за заетост. Жанета Белчева от дирекция „Бюро по труда" представи разпределението на броя заети лица по общини на основание процент безработица. Съгласно разпределението се дава възможност по общини за наемане на следния брой лица за шест месеца на пълен 8-часов работен ден, както следва - Община Крушари - 14, Община Тервел - 9, Община Генерал Тошево 8, Община Шабла - 5, Община Каварна - 4, Община Балчик - 4, Община Добричка -3, Община град Добрич - 2, и Областна администрация - 4. Р. Русев заяви, че Областна администрация Добрич се отказва в полза на общините, при което Ж. Белчева заяви, че 4-те бройки ще се разпределят между първите четири общини - Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Шабла, където могат да предложат увеличение на наетите с по един човек повече от първоначално посочените.
     Членовете на Комисията одобриха така предложеното разпределение, както и методика, по която да се извърши изготвяне и оценка на регионална програма за заетост на Област Добрич за 2021 г. Избрана бе и работна група, която да изготви проект, който да се разгледа и гласува на последващо заседание на Комисия по заетост.
     В срок до 12 април 2021 г., включително, общините трябват да заявят дали ще участват в програмата с наемане на лица, а в срок до 13 април т.г., включително, да представят своите предложения.
В срок да 20.04.2021 г. проектът за регионална програма за заетост на област Добрич за 2021 г. трябва да бъде представена в Министерство на труда социалната политика.



Актуално

съобщение

анкета