Научна експедиция ще анализира вредни водорасли в българските териториални води на Черно море

     Министерският съвет разреши пребиваването на научно-изследователския кораб R/V TUBITAK MARMARA, плаващ под знамето на Турция, в териториалното море и изключителната икономическа зона на България от 5 до 20 септември 2021 г. за участие в научна експедиция.
     Експедицията е в изпълнение на проекта „Оценка на фикотоксините и произвеждащите ги видове в Черно море", свързан със справяне с потенциалния риск от цъфтежа на вредните водорасли в Черно море. В изследователския екип участва и работна група от български учени от Института по океанология към БАН и Медицинския университет във Варна.
     Проектът цели изследване и оценка на наличието на токсични микроводорасли в планктонната група на Западно Черно море, определяне на количественото и пространствено разпределение на токсичните видове фитопланктон и съответните им токсини, изолиране на токсичните черноморски видове микроводорасли, изследване цъфтежа на вредните водорасли, идентифициране на потенциално токсични видове и определяне на зони с висок риск. В рамките на проекта е включено и обучение на млади изследователи за вземане на проби и обработка на планктон за различни цели.
     Проектът „Оценка на фикотоксинте и произвеждащите ги видове в Черно море" е част от проекта на EC „EUROFLEETS+". Той е финансиран по Програмата за изследвания и иновации „Хоризонт 2020" за създаване на алианс от европейски изследователски флот.



Актуално

съобщение

анкета