Търсят се оптимално най-добрите решения за кризата с Vera SU

prev next
     Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев вчера лично проведе заседание на функциониращия кризисен щаб, създаден с възникването на конкретната ситуация. На място бе направен оглед за пореден път и на заседание, в което участваха всички представители на институции имащи отношение към намиране на решение на проблема обсъдиха възможните варианти.
     Проблемът е сериозен и показа на практика, че страната ни не разполага с подходяща техника и алгоритъм за действие, които да се приложат и използват за извличане на кораба от мястото му на засядане, както това вече обяви и министър Алексиев.
     В заседанието снощи на щаба с участието на министър Алексиев и зам.-министъра на околната среда и водите Петър Димитров се обсъдиха варианти, които да доведат до решаване на създадената ситуация без да се нарушават екологичните норми. С екипажа на кораба се поддържа постоянна връзка и да бъде евакуиран. Установени са и се поддържат контакти с корабособственика. Водят се разговори със салвидж компания. Има готовност за укрепване с още котви на кораба при влошаване на времето.
     Непрекъснато се наблюдава и се вземат проби от морската вода в района и около кораба, така че се следи и екологичната обстановка. Периодично се проверява състоянието на дъното на плавателния съд с техника и водолази.
      Днес към момента няма промяна в ситуацията. Това което ще бъде направено е логистично да бъдат преместени 4-тонни котви от Варна в Каварна, за да са в близост и при подобряване на времето допълнително с тях да бъде укрепен кораба. Към момента няма теч на гориво, нито изпускане на товара на кораба в морето.



Актуално

съобщение

анкета