Цифровите сертификати и аналогични документи на преболедували COVID-19 важат от 11-ия до 365-ия ден

     Министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-861/21.10.2021 г., с която допълва издадената вече Заповед РД-01-856/19.10.2021 г. и регламентира ползването на зелен сертификат. Допълнено е, че зелен сертификат ще се представя и в игрални зали и казина. Няма да се изисква зелен сертификат, ако искате да посетите лечебно заведение или ваксинационен пункт, които са разположени в търговски центрове тип МОЛ. Въведен е нов сертификат - за незавършен курс на ваксинация, който цели да осигури възможност за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др на хора, които имат поставена само първа доза Пфайзер или Модерна. Този сертификат има валидност 30 дни от датата на поставяне на първата доза.
     Със заповед 861 от 21.10.2021 г. се регламентира и времетраенето на т.нар. зелен сертификат за преболедували коронавирус-инфекцията, като изрично се посочва, че валидността на тези документи е от 11-тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, Обръщаме внимание, че тази давност и този документ са за нуждите на заповедта, т.е. ще могат да се ползват само на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол и докато е в сила тази заповед. От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат" от http://www.his.bg.
     Валидността на цифровите COVID сертификати на ЕС за завършен ваксинационен курс (независимо дали ваксината е еднодозова или двудозова) се изменя - от датата на поставяне на ваксината, пак само в рамките на РБ и докато е в сила тази заповед.
Министерството на здравеопазването е взело решение до понеделник, 25 октомври, да се даде гратисен период, по време на който в случай на установени при проверка нарушения на изискването за наличие на зелен сертификат в съответните обекти, да не се налагат глоби, а единствено да се издават предписания.
       Министерство на здравеопазването обяви още, че ще бъдат осигурени безплатни бързи антигенни тестове, като е вменено на регионалните здравни инспекции да сключат договори с лаборатории, които ще извършват изследванията. В тази връзка директорът на Регионална здравна инспекция Добрич д-р Светла Ангелова информира, че е провела разговори с лабораториите на територията на областта и към настоящия момент от 10-те лаборатории, извършващи такива изследвания в област Добрич 6 са заявили, че ще сключат договори за извършване на безплатни за населението бързи антигенни тестове и ще издават сертификат, две лаборатории все още не са дали отговор и две са отказали. Д-р Ангелова уточни, че допълнително ще бъдат оповестени лечебните заведения и лаборатории, в които гражданите ще могат да се възползват от услугата - бърз антигенен тест и издаване на сертификат с валидност 48 часа. Тя уточни още, че самите тестове се предоставят от Министерство на здравеопазването, като гражданите ще заплащат единствено стойността за пробонабирането, определена от сътветната лаборатория, като в договорите ще е фиксирана пределна цена за пробовземане.
      За втора поред неделя в 10:00 ч. врати за желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 ще отвори ваксинационният пункт в „Практикер" - Добрич, където всеки получава и карта - подарък, предоставена от търговската верига. Пунктът ще работи до 14:00 ч. Без да е необходимо записване желаещите да се ваксинират могат да направят това и в имунизационния кабинет в МБАЛ Добрич, който работи всеки понеделник от 18:00 до 23:00 ч. Предвид временното преместване на Спешно отделение на болницата, имунизационният кабинет ще бъде на втория етаж в старата сграда. Желаещите могат да влязат от официалния вход на сградата, като кабинетът е по коридора вляво от входа. Продължава и записването през Единния информационен портал на желаещи да се ваксинират, а РЗИ има готовност при заявено желание да организира ваксиниране в организирани колективи. РЗИ - Добрич следи ежедневната наличност на ваксини по ОПЛ и имунизационни пунктове и се стреми да предоставя дори и извънредно заявените количества. На 22.10.21 год. поради голямо търсене са доставени допълнително 300 флакона Янсен и 10 флакона Модерна. В инспекцията се съхраняват и над 13000флакона Пфайзер.
     По данни на Единния информационен портал в област Добрич вчера са поставени 466 дози ваксини, като за втори пореден ден хората избираха Янсен, защото ваксината е еднодозова и осигурява по-бързо зелен сертификат. Именно за да се преодолее тази тенденция беше въведен и сертификатът за поставена първа доза.
     Освен записване чрез Портала, всеки може да се обърне и заяви желание при личен лекар или в някой от разкритите ваксинационни пунктове в област Добрич. В областта хората със завършен ваксинационен курс вече са 30812. Бустерна доза са пожелали 164 лица.
      В прикачените допълнително файлове можете да се запознаете с пълния текст на заповедите на министъра на здравеопазването, цитирани по-горе, както и със списъка на ваксинационните кабинети в областта.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета