Под мотото „АЗ 💚 ГОРАТА!“ от 4 до 10 април 2022 г. тече Седмица на гората

     Традицията да се отбелязва Седмица на гората в България води началото си от миналия век, когато по идея на Дружеството българските лесовъди през 1911 г. в списание „Горски преглед" е мотивирана идеята за Празник на гората и в закон се уреждат два празника - един през есента и един през пролетта. Любопитен факт е, че в закона тогава е било посочено, че в Празника на гората всеки по-възрастен от 15 г. български гражданин засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места.
     Идеята добива конкретна форма през 1925 г., като основна задача на честването му е доброволен труд в цяла България, която тогава спешно се е нуждаела от залесяване на оголените планински склонове и озеленяване на градовете и селата. Първият Празник на залесяването е на 12 април, празникът Благовещение същата година и честването му започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски", като са залесени 420 000 хил. горски фиданки и 20 кг горски семена. С годините празникът се разраства и добива популярност. С ентусиазма на лесовъдите и подкрепата на населението Празникът на залесяването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. Идеята е лесовъдите от всички райони на страната да се нагърбят с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването, а трудовата седмица на учащите се да се превърне в седмица по залесяването. Така от 12 до 22 април 1934 г. се провежда първата Седмица на гората в България.
     Традицията продължава и днес 97 години по-късно. Мотото на Седмицата на гората за 2022 г. е „Аз 💚 Гората!". Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ е съставила богата програма, като държавните предприятия - горските и ловни стопанства, предлагат възможност за включване на малки и големи и всеки може да даде своя принос за опазване на българската гора. В обявената на страницата на ИАГ Национална програма подробно всеки може да се запознае с инициативите - къде може да се включи в залесяване или почистване на горски масиви. Държавните горски и ловни стопанства на територията на област Добрич предлагат на желаещите да се включат в почистване на горски територии на 9 април т.г., като подробно кои са определените за почистване места, можете да откриете след като се запознаете с Програмата в прикачения файл и посетите страницата на ИАГ.


Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета