В пълна готовност е Първичният приемателен пункт на ГКПП Дуранкулак за очаквания увеличен мигрантски поток

     Първичният приемателен пункт, разкрит и оборудван на ГКПП Дуранкулак е в пълна готовност за очаквания увеличен мигратски поток от Украйна. От вчера работните места по регистрация на пристигащите и издаването на документ за временна закрила са увеличени от 9 на 11, като режимът на работа е денонощен.
     Предвид непредвидимия поток от мигранти и струпването на множество автобуси и след извършените проверки на 10 и 11 април т.г., днес - 12.04.2022 г., областният управител Галин Господинов сключи договор и в зоната на Пункта бяха доставени още четири екотоалетни. Така броя на помещенията, които могат да се ползват от пристигащите хора е общо 10 в граничната зона. Със съдействието на Оперативната координационна група, създадена със заповед на министър-председателя г-н Кирил Петков на място са доставени и разпънати още палатки, които са оборудвани като места за отдих с възможност за ползване на електричество за зареждане на мобилни устройства.
     В координация с ръководителите на другите институции в зоната се намира към настоящия момент водоноска, осигурена от РД ПБЗН с вода за хигиенни нужди. С писмо до Министерство на отбраната областният управител поиска и се осигурява водоноска с по-голям капацитет от подразделенията на военното министерство.
     Към настоящия момент сме направили всичко възможно да осигурим максимално добри условия, казва областният управител и допълва, че не е съгласен, че държавата не работи. „Всяка една институция прави максималното, според своите възможности, спазвайки бюджетната дисциплина. Тук е моментът да изразя личната си благодарност на първо място към БЧК и доброволците, които са наш ценен партньор. Кризата е непозната за всички ни. Принудени сме в движение да търсим верните решения, което не винаги става веднага. Стараем се максимално бързо да откликваме на нуждите, изникващи от пряката работа на терен. Благодаря и на всички служители, които изпълняват своите задължения. Всички трябва да сме обединени и призовавам желаещите да работят като доброволци - да се обръщат към БЧК, защото пристигащите украински граждани имат нужда от топлина и подкрепа" - казва областният управител Галин Господинов.



Актуално

съобщение

анкета