Заповед на Областния управител за осигуряване на пожарната безопасност

      На основание чл. 32, ал 1 във връзка с чл. 31, ал. 1, т. 9 от Закона за администрацията, чл. 127ж, т.1, чл.127з, т.1,2 и чл.127к, т.1, 4 и 6 от ППЗМВР и усложняване на пожарната обстановка и недопускане на запалвания и пожари на територията на област Добрич през пролетния сезон и пролетното почистване,

Н А Р Е Ж Д А М :

              1. Ръководителите на общини, кметства, ведомства и обекти да създадат необходимата организация за осигуряване пожарната безопасност в населените места, ведомствата, обектите и горите през пролетния сезон и пролетното почистване.

              2. В срок до 30.04.2010г. ръководителите на обекти,фирми, ЗК, учреждения и други,домоуправителите и гражданите да организират почистване на сухата тревна растителност и горимите отпадъци покрай жилищните, стопанските, животновъдните и други сгради, фуражните площадки и складовете.

              3. Изхвърлянето на горимите отпадъци да става само на определените за целта места /контейнери за смет и сметища/.

              4. Допуска се, по изключение, изгаряне на сухите треви и отпадъци при спазване на следните изисквания:

              - горимите отпадъци и сухата тревна растителност се изнасят извън територията на стопанските дворове на разстояние не по-малко от 50 м от жилищни, стопански и др. сгради, груб фураж и горски насаждения;

              - на мястото на изгаряне се осигурят подръчни уреди за пожарогасене и постоянно наблюдение до пълното изгаряне на отпадъците;

              - паленето да става само при тихо време, през светлата част на денонощието;

              - след изгаряне на отпадъците, огнището да се загаси с вода или затрупа с пръст;

              5. Забранява се палене на сухите треви с цел почистване на пасища, паркове и други обществени площи и земи.

              6. Ръководителите на ЗК, арендатори и ползватели на селскостопански земи да подържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар, да се включат в гасенето му.

              7. Кметовете на населени места и ръководителите на обектите да проверят състоянието на противопожарните хидранти, противопожарните депа и водоеми, и вземат мерки за възстановяване на неизправните.

              8. Държавните лесничейства съвместно с кметовете на населени места да организират доброволни гасачески групи, осигурят необходимите подръчни уреди за пожарогасене и участват в ликвидирането на възникнали горски и полски пожари.

              9. Кметовете на населени места да организират денонощна телефонна връзка с Районните служби "ПБС" по места, за своевременно информиране в случай на пожар.

              10. Забранява се опалване на сухите треви покрай пътищата, ж.п.линии, полезащитни пояси и гори.

              11. При възникване на големи и сложни пожари да се привличат формирования на ГЗ и местните поделения на МО, съгласно плановете за взаимодействие и помощ при кризисни ситуации.

              За неизпълнение на заповедта и констатирани нарушения, да се прилагат административно-наказателните разпоредби, предвидени в съответните нормативни актове.

 

   ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ: ........................

                                 (ЖЕЛЯЗКО ЖЕЛЯЗКОВ)




Актуално

съобщение

анкета