Атанас Дучев участва в работна среща с министъра на туризма

     Заместник областният управител Атанас Дучев и гл. експерт Веселин Димитров участваха в работна среща с министъра на туризма Илин Димитров, провела се вчера – 15.09.2022 г., във комплекс „Слънчев ден“. На срещата, чиято основна тема бе повишаване качеството на туристическата услуга и увеличаване броя на плажовете носители на отличителния знак „Син флаг“ присъстваха концесионери и наематели на плажни ивици по цялото крайбрежие, както е екипи от Областните администрации във Варна и Бургас. Министър Димитров представи накратко данни за отиващия си активен летен сезон и обърна внимание върху факта, че България има малък брой плажове отличени със „Син флаг“. Той призова за стремеж за увеличаване на морските плажове със „Син флаг“, който е критерии за качество на предлаганите услуги и престиж на дестинацията ни в Европа и света.

        В хода на дискусията екипът на Областна администрация Добрич направи предложение за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/, касаещо разходването на средствата, които постъпват от наеми и концесии на плажни ивици в бюджетите на общините. Предложението за промяната бе подкрепено от участвалите представители на бизнеса в срещата.

        Пред министър Димитров концесионерите и наематели на плажове поставиха проблеми, свързани с водно-спасителната дейност, а именно трудности с намирането на спасители за активния сезон. Бяха направени предложения за промени в Наредбата за водно-спасителната дейност и обезопасяването на водните площи, категоризация на морските плажове.

          Срещата се проведе изцяло в конструктивен и диалогичен дух и с надежда за постигане на все по-добри резултати в областта на туризма и стопанисването на морските плажове.
Актуално

съобщение

анкета