Йорданка Костадинова обсъди в работна среща възможността за разкриване на лаборатория за тестване за наркотици и алкохол

Областният управител Йорданка Костадинова днес проведе работна среща с директорите на Многопрофилна болница за активно лечение Добрич – д-р Георги Желязков, и Областна дирекция на МВР – ст. комисар Цветан Пировски, на която се обсъди възможността за разкриване на химико-токсилогична лаборатория на територията на областния център. Тримата обсъдиха нуждата от разкриване на такава лаборатория, чрез която ще се избегне забавяне на резултатите на взетите проби на водачи от служителите на МВР. Ст. комисар Пировски сподели, че има остра нужда от разкриване на такава лаборатория, тъй като натоварването е голямо и това затруднява работата на полицията и правораздавателните органи.

Директорът на МБАЛ – Добрич, д-р Г. Желязков коментира възможността за обезпечаване с квалифицирани кадри.

От своя страна областният управител Йорданка Костадинова заяви, че се ангажира с проучване на нормативните изисквания и съдействие, според правомощията си.

Припомняме, че в началото на редовното заседание на Министерски съвет, проведено на 16.08.2023 г., министър-председателят акад. Николай Денков обяви, че ще се ускори обработката на пробите за алкохол и наркотици на шофьорите.

В съобщение до медиите от Пресцентъра на МС съобщиха, че държавата ще оборудва още химико-токсикологични лаборатории, в които да се изследва концентрацията на алкохол и наркотични вещества в организма. Целта е резултатите да излизат в срок до една седмица, цитирайки премиера акад. Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание.

Причина за предприетите действия са промените в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на шофьори, извършили нарушения, или водачи, хванати с алкохол или наркотици.

„България е на едно от челните места по брой тежки произшествия и брой убити на пътя. В този контекст решението на Народното събрание за отнемане на превозните средства заради употреба на алкохол и наркотици е стъпка в правилната посока. Правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете пред хората, които нямат вина за това, което се случва по улиците“, заяви министър-председателят.

Министерството на вътрешните работи и другите институции ще работят по закупуването на нова апаратура, обучението на специалисти и организирането на допълнителни лаборатории в страната. „Това ще отнеме време, тъй като закупуването на скъпа апаратура става с определени процедури“, подчерта акад. Денков.

Успоредно с това премиерът възложи на министъра на вътрешните работи съвместно с прокуратурата да огледат внимателно правилата за прилагане на новите мерки така, както са приети в закона, и да направят възможно най-добрата организация. „Хората, които са невинни, трябва да се чувстват спокойни по улиците, а тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответното наказание“, заяви министър-председателят.




Актуално

съобщение

анкета