1200 прегледа на здравно неосигурени жени бяха извършени от мобилния мамограф

prev next

     Кампанията в Област Добрич се осъществи с изключителното съдействие на Областния управител Желязко Желязков. Броят на  профилактичните мамографски прегледи на здравно неосигурени жени от ромски производ обхвана заложените предварително 1200 жени.

     Това съобщи в ефира на радио "Добруджа" заместник областният управител д-р Катя Ганова. Областна администрация ще  настоява пред здравното министерство за отпускане на пари за преглед на още 150 жени от общините Генерал Тошево и Крушари. Причината  е, че интересът към безплатния мамограф в Тервел е бил много голям и предвиденият брой прегледи е осъществен преди рентгеновият апарат да достигне до Крушари и Генерал Тошево. "Обещали сме, когато приключи проектът, мамографът да бъде използван и от останалите жени от областта след заплащане", каза още д-р Ганова. Тя припомни, че апаратът е единствен не само за нашата област. Мамографът е получен през април, но стартът на прегледите е започнал в края на месец май. Причината е била процедурата по получаването на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Д-р Ганова посочи, че и в област Враца е получен такъв апарат, но все още не е използван именно заради липсата на лиценз.

     Проведената кампания е в изпълнение на проект по програма ФАР и е насочена към жени от малцинствените групи. Министерството на здравеопазването предостави на областните болници различни видове апаратура. МБАЛ - Добрич  получи мамограф, с който се извършва скринингова диагностика за рак.

 




Актуално

съобщение

анкета