Заповед №РД-01-11-26 от 12 октомври 2010 г.

 

Във връзка с извършване на служебна проверка по законосъобразността на приетите решения по Протокол № 53 от редовно заседание на Общински съвет Балчик, проведено на 30.09.2010 г., установих следното:

            С РЕШЕНИЕ 657: На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА; чл. 37, ал. 1 от ЗОС и  чл. 75, ал. 1 от НОРПУРОИ, приета с решение № 238/27.02.2009 г. на ОбС - Балчик, общински съвет - Балчик:

        1. Открива процедура за провеждане на публично оповестен конкурс за отстъпено право на строеж за изграждане на жилищна сграда със ЗП 66 м2  в поземлен имот № 53120.501.182 по кад. карта на с. Оброчище, кв. "Младост", целият с площ от 683 м2, актуван с АОС № 3851/2010 г. 

         2. Одобрява пазарната оценка на правото на строеж в размер на 693.00 лв. /шестстотин деветдесет и три лева/, без ДДС;

         3. Конкурсът да се проведе при следните условия:

       3.1. Цел на конкурса - учредяване право на строеж за жилищна сграда;

             3.2. Начална цена - не по -ниска от 693.00 лв. /шестстотин деветдесет и три лева/, без ДДС;

       3.3. До участие в конкурса се допускат физически лица с адресна регистрация в село Оброчище;     

       3.4. С предимство се ползват кандидатите, абонати на експлоатационните дружества /ВиК или Е.ОН и др./ за имота, предмет на конкурса.

       3.5.  Всеки кандидат може да участва само за един имот. 

    4. Упълномощава  Кмета на Община Балчик да извърши последващите се правни и фактически действия по провеждане на конкурса. 

Гласували поименно със "За" - 19, "Против" - 0, "Въздържал се" - 0

          Считам решението за незаконосъобразно, поради следните съображения:

Съгласно чл. 37, ал. 1 от Закона за общинската собственост, право на строеж върху имот - частна общинска собственост, се учредява след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс и съобразно предвижданията на влязъл в сила подробен устройствен план. Отделно чл. 75, ал. 1 от Наредбата определяща реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество регламентира, че публично оповестен конкурс се организира в случаите, когато освен размера на цената се поставят и други специфични изисквания към предмета на сделката и сключването й, и изпълнението й са подчинени на определени условия. Примерните хипотези са изброени в чл. 76, ал. 2 от НОРПУРОИ. Условията, посочени в т.3.3-3.5 от решението, не попадат в хипотезите на чл. 76, ал. 2 от НОРПУРОИ, а напротив въведени са дискриминационни условия, като се определя кръга на лицата, които могат да се допуснат, респективно изключат от участието в процедура по учредяване право на строеж при условия на публично оповестен конкурс. Подобно право на участие имат всички заинтересовани лица. Така прието Решение № 657 по Протокол № 53 на Общински съвет гр. Балчик изцяло противоречи на целите на  ЗЗДиск. - осигуряване на всяко лице равенство пред закона и равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот.

Предвид гореизложеното общински съвет - Балчик следва да преразгледа приетото решение и отмени въведените дискриминационни условия.

На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията във връзка с чл. 45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация,

Н А Р Е Ж Д А М:

ВРЪЩАМ за ново обсъждане Решение № 657 по Протокол № 53 от редовно заседание на Общински съвет Балчик,  проведено на 30.09.2010 г., с указание за неговото изменение.

Копие от настоящата Заповед да се връчи на Председателя на Общински съвет Балчик и на деловодството за сведение и изпълнение.

 




Актуално

съобщение

анкета