Кризисните процеси в българското общество са характерни и за образованието

 

     По повод протестите на учениците в цялата страна, заместник областният управител Тодор Георгиев заяви, че  ситуацията не е по- различна от другите първи учебни дни след ваканция. В предаването "Открито студио" той посочи, че броят на отсъстващите е в рамките на допустимото. „Моят опит като учител показва, че колкото по-дълга е ваканцията, по-дълъг е и периодът на адаптация. По-удачният вариант е: повече, но по-кратки ваканции", заяви Т. Георгиев.

     Зам. областният управител счита, че по- сериозният проблем е, защо учениците не обичат българското училище и защо го свързват с негативни емоции. Той изрази надежда, че  новият закон ще даде по-добър образ на българското образование, което в момента е с влошено качество. „Въпреки подобренията в базите, най-важна е философията. Ние караме децата да бъдат пасиви участници. Проучванията показват, че дори и да могат да четат, те не могат да се справят с реалните проблеми", коментира заместник областният управител.

     В интервюто за Радио „Добруджа" Т. Георгиев изрази мнение, че началото на учебната година не трябва да се променя. Според него мотивите за изместване на първия учебен ден на 1 септември могат да са в много натоварените учебни програми и евентуално удължаване на годината ще доведе до по- равномерно разпределяне на часовете. В България изместването на старта на учебната година не е уместно, счита заместник областният управител, защото голяма част от учениците в горен курс  през летните месеци работят.

 




Актуално

съобщение

анкета