Дни на унгарската култура в Добрич: 15-18 март

prev next
 

     Организатори на събитието са общините Добрич и Залаегерсег, Посолството на Република Унгария в София, Почетният консул на Унгария във Варна - Йордан Йорданов, Унгарският културен институт и Издателство „Литературен форум". В рамките на една седмица жителите и гостите на Добрич ще могат да се запознаят с унгарския бит, култура и традиции, и ще имат неповторимия шанс да се докоснат до големи унгарски творци и артисти.

     Унгарските дни ще бъдат открити от Нейно Превъзходителство Юдит Ланг - Посланик на Унгария в България  на 15 март от 18.00 часа в Художествената Галерия с изложба на фотографии, дърворезба и фолклорен текстил. На 16 март, дните, посветени на Националния празник на Унгария - 15 март, продължават с представяне антологията на унгарската поезия „Сам във всемира. Моята унгарска поезия" и на стихосбирката на Ищван Шинка „Поле и мечти ". Поетичният спектакъл ще бъде поднесен от 18. 00 часа в Огледална зала „Нели Божкова". Седмицата продължава с представяне на унгарското издателство „Ерго" и неговите най - нови издания.  Издателството е уважаван партньор в изданията, подкрепени от Фондация „Унгарска книга", ТРАДУКИ, Програма „Култура" (2007-2013) на Европейския съюз, СЛОЛИА и други европейски институции. Любителите на киното ще имат възможността да видят различни по жанр унгарски филми, в които участват големи имена на унгарското кино.

     Дните на Унгария в Добрич ще завършат с бизнес - семинар - дискусия на 18 март със специалното участие на унгарския посланик Нейно Превъзходителство Юдит Ланг и министъра по европейските фондове Томислав Дончев. Темата на форума е „България - Унгария - Мостовете от миналото към европейското бъдеще".                     




Актуално

съобщение

анкета