Заповед на Областния управител за осигуряване на пожарната безопасност на територията на Област Добрич

 

З А П О В Е Д

№ РД-11-10-71

    Добрич 16.03.2011 г.

     На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията, във връзка с усложняване на пожарната обстановка и недопускане на запалвания и пожари на територията на област Добрич през пролетния сезон и пролетното почистване на основание чл. 127ж, т. 1, чл. 127з, т. 1, 2 и чл. 127к, т. 1, т. 4 и т. 6 от Правилника за прилагане на Закона за Министерство на вътрешните работи (ППЗМВР),          

Н А Р Е Ж Д А М :

1. Ръководителите на общини, кметства, ведомства и обекти да създадат необходимата организация за осигуряване пожарната безопасност в населените места, ведомствата, обектите и горите през пролетния сезон и пролетното почистване.

2. В срок до 15.04.2011 г. ръководителите на обекти, фирми,  земеделски кооперации, учреждения и други, домоуправителите и гражданите да организират почистване на сухата тревна растителност и горимите отпадъци покрай жилищните, стопанските, животновъдните и други сгради, фуражните площадки и складовете.

3. Изхвърлянето на горимите отпадъци да става само на определените за целта места (контейнери за смет и сметища).

4. Допуска се по изключение изгаряне на сухите треви и отпадъци при спазване на следните изисквания:

- горимите отпадъци и сухата тревна растителност се изнасят извън територията на стопанските дворове на разстояние не по-малко от 50 м. от жилищни, стопански и др.сгради, груб фураж и горски насаждения;

- на мястото на изгаряне да се осигурят подръчни уреди за пожарогасене и постоянно наблюдение до пълното изгаряне на отпадъците;

- паленето да става само при тихо време, през светлата част на денонощието;

- след изгаряне на отпадъците, огнището да се загаси с вода или затрупа с пръст;

5. Забранява се палене на сухите треви с цел почистване на пасища, паркове и други обществени площи и земи.

6. Ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи да подържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето му.

7. Кметовете на населени места и ръководителите на обектите да проверят състоянието на противопожарните хидранти, противопожарните депа и водоеми и вземат мерки за възстановяване на неизправните.

8. Държавните лесничейства съвместно с кметовете на населени места да организират доброволни гасачески групи, да осигурят необходимите подръчни уреди за пожарогасене и да участват в ликвидирането на възникнали горски и полски пожари.

9. Кметовете на населени места да организират денонощна телефонна връзка с Районните служби на "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) по места, за своевременно информиране в случай на пожар.

10. Забранява се запалване на сухите треви покрай пътищата, ж.п.линии, полезащитни пояси и гори.

11. При възникване на големи и сложни пожари да се привличат местните поделения на Министерство на отбраната (МО), съгласно плановете за взаимодействие и помощ при кризисни ситуации.

     За неизпълнение на заповедта да се прилагат административно-наказателни мерки от териториалните служби за "ПБЗН", като наказателните постановления се издават от кметовете на съответните общини, в които са извършени нарушенията.

     Кметовете на общини да сведат настоящата заповед до знанието на всички, имащи касателство по въпросите упоменати в нея.

     Контрола по изпълнението на заповедта възлагам на Директора на ОУ "ПБЗН" и кметовете на общини.

     При констатиране на нарушения ще се търси най-строга персонална отговорност от виновните физически и юридически лица.

                                  ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ:...........

                                                       (ЖЕЛЯЗКО ЖЕЛЯЗКОВ)

 

 

 




Актуално

съобщение

анкета