Областният управител участва в Кръгла маса на тема образование

prev next

     Областният управител Желязко Желязков и неговият ресорен заместник Тодор Георгиев днес взеха участие в Кръгла маса на тема „Българското образование - инвестиция в развитието на човешките ресурси", която се проведе в к.к. „Св. св. Константин и Елена" край Варна.

     На 19 април 2011 г. министър Сергей Игнатов бе във Варна, където откри  Кръгла маса на тема „Българското образование - инвестиция в развитието на човешките ресурси" /Гранд хотел Варна, к.к. „Св. св. Константин и Елена"/. Във форума участваха Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, Илко Йорданов, експерт в Институт „Отворено общество", директори и учители от Варна.

     Цялата образователна система страда, защото тя произвежда добри служители и изпълнители, но не и работодатели и мениджъри. В новата информационна среда обаче броят на работната ръка ще намалява. Затова са и упреците на бизнеса- заяви министър Игнатов. По неговите думи, българското образование е добро, но трябва да се модернизира. Той посочи, че животът се развива интензивно, а в същото време държавните образователни изисквания, не са променяни през последните 10 години. 

     Имаме нужда да създаваме ярки индивидуалности. Трябва специален подход към всяко дете. Най-ценни са непослушните и дръзките, които се открояват от масата, каза още образователният министър. Той допълни, че трябва да се намали теорията за сметка на практическите умения. 

     С новите промени в Закона за училищното образование, ще дадем възможност на учениците да избират образователен профил след 10-и клас. За да възпитаваш индивидуалност, трябва да й дадеш право на избор. Това е част от обучението и дори самата грешка в избора, е голям успех, защото дава възможности, каза още министърът. 

     По думите на министър Сергей Игнатов следващия месец предстоят и срещи, на които ще се обсъжда електронизацията на българските училища. В страните от Централна Европа отдавна се работи с интерактивни учебници. Това ще е и в полза на децата, които няма да носят големи и тежки чанти. 

     По повод ваканциите, министърът бе категоричен, че такава е необходима за учениците в периода около Деня на народните будители - 1 ноември. Дали обаче времето ще се компенсира с по-ранно начало на учебния процес, тепърва ще стане ясно.




Актуално

съобщение

анкета