Министър Найденов откри овцеферма с инвестиция за 1.2 млн. евро

prev next

     През тази година животновъдите ще получат повече пари спрямо миналите две години, това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в село Видно, Каварненско. За целта са предвидени 120 млн. лв. общо с държавните помощи. За сравнение през 2010 г. бяха отпуснати 107 млн. лв, а през 2009 г - 79 млн. лв, подчерта той. Животновъдите започнаха да получават средства от 2009 г. насам и смятам, че съм изпълнил обещанието си към тях. Всяка година парите за сектора продължават да се увеличават. Преди това при нито едно правителство не са получавали пари, отбеляза министър Найденов.

     Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, Областният управител Желязко Желязков, кметът на Каварна Цонко Цонев и депутатът от ГЕРБ Ваня Донева откриха овцеферма в село Видно, Каварненско. Инвестицията в нея ще достигне 1.2 млн. евро собствени средства, заяви министърът. Собственик на фермата е „Ди ай джи" ООД. Това е руска инвестиция на Николай Голуб и Назиржон Темиров. С откриването са закупени 300 овце от френската порода „Ил дьо франс". Постепенно те ще се увеличават докато достигнат 2500-3000 броя до средата на 2012 г.

     В момента са създадени 8 работни места, като ще бъдат открити нови такива, обясни министърът. Продукцията на фермата ще бъде предназначена за българския и руския пазар. Освен месни продукти, ще се изнасят и живи животни. Инвеститорът планира да затвори цикъла на производство, като изгради кланица и цех за пакетиране на продукцията.

     „Ди ай джи" ООД вече е запупила и 150 декара земя в района, на която ще отглежда зърно за фуражи, каза управителят на фирмата Радостина Кнезова. Отделно планират да увеличат закупената земя или под аренда до 2000 дка.

     Компанията възнамерява да инвестира в зеленчукопроизводството в района. Тя ще произвежда пипер и домати. За целта ще изгради и консервна фабрика. Продукцията ще бъде предназначена за износ за Русия, Румъния, Полша и Украйна.

 

        




Актуално

съобщение

анкета