Областният управител свика работна среща във връзка с разширяването на пътя Добрич – Варна

 

     Приоритетът на Областна администрация за разширяване на пътя Добрич - Варна и възможностите за неговото прекатегоризиране в „международен", бе основна тема в проведените днес разговори между Политическия кабинет на Областна администрация и  ръководството на Областно пътно управление - директорът Стефан Желязков и неговия заместник Неджати Якубов.

     Областният управител д-р Ердинч Хаджиев изложи мотивите, продиктували тази идея: големият интензитет,  намалената пропускателна възможност на пътя, следствие натоварения тежкотоварен трафик към Румъния и Русия, икономическото и международното значение на  трасето.

     От Областно пътно управление подкрепиха инициативата, като уточниха първия етап в тази посока: да бъде направен обходен път на с. Стожер, като паралелно с това да стартират предпроектните  проучвания.

    Припомнено бе, че през 90-те години е имало предложение за прекатегоризиране на пътя от І-ви клас в „международен". Поради националната значимост на въпроса,  тази процедура трябва да бъде подновена, бяха единодушни участниците в срещата.

    В най- скоро време ще бъде свикано заседание на Областния съвет за развитие, където тези въпроси ще бъдат обсъдени и ще се излезе със становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обобщи Областният управител.

     Той подчерта, че колкото повече институции подкрепят предложението, толкова по- голям е шансът то да се реализира. Това ще бъде не само изключително удобство за хората, които ежедневно пътуват, но и нов етап в осъществяването на  важната стратегическа цел  на Областна администрация  за модернизиране на транспортната инфраструктура и ключов фактор за привличане на инвеститори в региона.

 




Актуално

съобщение

анкета