Областният управител очаква разумно решение за управление на боклука

prev next

     Днес, 4 юли от 16.30 ч., Областният управител ще проведе среща с общинските съветници от групата на БСП при Община Добричка. Поводът е поредно обсъждане на въпроса за изграждане на депото за отпадъци до село Стожер. Спорът за статута на земята на бъдещото сметище може да остави 200 хиляди жители без модерно депо за отпадъците.

     Припомняме, че на 16 юни т.г. по покана на министър Нона Караджова в екоминистерството се проведе среща с представители на деветте общини, включени в регионалното сдружение за изграждане на системата за управление на отпадъците в региона - Добрич-град, Добричка, Тервел, Никола Козлево, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик. На срещата присъства и Областният управител Желязко Желязков.

     Проблемът възникна, след като Общинският съвет на Община Добричка отказа да отдаде на Община град Добрич безвъзмездно вещно право на строеж на 217 дка за изграждане на депото за отпадъци край с. Стожер. Според съветниците това искане е нецелесъобразно и не е в интерес на жителите на община Добричка.

     Регионалното депо за отпадъци в Добрич е едно от 23-те сметища, чието изграждане се финансира от Оперативна програма „Околна среда". На срещата в МОСВ, министър Нона Караджова е припомнила, че през следващия програмен период, Европейският съюз няма да инвестира в управление на отпадъците в България и затова общините още сега трябва да намерят разумни решения за управление на боклука. На много места в страната сдруженията вече са факт, а с малки изключения, споровете между кметовете били решени.

     На днешната среща, Областният управител се надява да бъде проведен един конструктивен разговор, който да доведе до постигане на съгласие, защото 200 хиляди жители от региона са пряко заинтересовани да имат екологично обезвреждане на отпадъците.




Актуално

съобщение

анкета