Заместник областният управител д-р Катя Ганова: Ако искаме добрите неща да се случват – трябва да си подадем ръка!

prev next

     На 22 юли, в ефира на Радио „Добруджа" бе дадена думата на зам. председателя на сдружение „Св. Мина" - Пепа Стоянова. В резюме, тя заяви следното:

     „Реализацията на проекта „Не ме изоставяй" е трупане на предизборен актив. Защо този проект се реализира само два месеца преди изборите, а не през 2009 година, когато ГЕРБ спечели", попита в ефира на радиото г- жа Стоянова. Тя припомни, че една от първите идеи при създаването на сдружението, е била възможността върху добричката администрация да се окаже натиск за създаване на условия за по-ефективна рехабилитация на децата с увреждания, която тогава не е срещнала необходимото разбиране. Освен това, идеята за подобен вид терапия- хидро и хипо, е една от първите идеи на сдружението, а не само и единствено на административните служби в Добрич. Ограниченията, децата за хидротерапия да не са с епилепсия и на памперси, е дискриминативно отношение, смята още Пепа Стоянова и предлага, ако идеята на проекта не е свързана само с усвояването на пари, то той  да се реализира в Добрич или в най-близките до областния град селища, за да обхване и деца, които живеят извън територията на общината.

     Право на отговор:

     „Няма извличане на политически дивиденти в този проект" -  заяви в ефира на Радио "Добруджа" зам. областният управител Д-р Катя Ганова в отговор на отправения упрек.

     "Винаги се опитваме да разберем тези родители. През изминалите две години се опитвах съвсем добронамерено да помагам и да се доближа до тях максимално", каза д-р Ганова, като припомни, че социалните услуги са планирани през 2010 г., а сега започва изпълнението им.  

     „Повод за реализация на тази услуга, взехме от видяното по време на посещението на работната група във Великобритания. Не мога да знам какво е било желанието на родителите преди 5-6 години. Съжалявам, че това се случва два месеца преди изборите и не знам как да убедя всички от сдружението, че не търся политически дивидент", коментира д-р Ганова. Тя не отрече, че се е срещала многократно с майките от „Свети Мина" през тези две години. "Те дори бяха довели професионалист, който да се занимава с конна езда, но тогава нещата не се случиха. За сметка на това, ние сме ги планирали. Нека да бъдат искрени и да признаят, че през изминалите две години винаги съм се опитвала да им помагам", каза още ресорният зам. областен управител.

     Д-р Ганова припомни в ефира на Радио "Добруджа", че на срещата на 15 юли, е запознала майките с планираните дейности. „Тогава ги помолих да ни помагат и да не ни пречат", каза д-р Ганова.

     Заместник областният управител подчерта, че к.к. Албена е избран за място, където да се извършва услугата „Хидротерапия" за деца с „Детска церебрална парализа", защото от комплекса са откликнали на идеята безрезервно и благотворително: „Освен, че от Албена ни подадоха ръка, това са процедури, които изискват да се извършват в близост до медицински център. Това са опасни процедури, които трябва да се изпълняват по всички медицински закони, и ние искаме да направим нещата професионално, а не да отчетем дейност", отбеляза още д-р Ганова.

     Тя припомни, че днес, 22 юли,  е крайният срок, в който родителите трябва да представят в съответните социални служби копие от решение на ТЕЛК, медицинско удостоверение от педиатър и подписана декларация за информирано съгласие.

     Услугата „Хидротерапия" за деца с „Детска церебрална парализа", която предстои да стартира от 1 август,  ще се осъществи за първи път в България.




Актуално

съобщение

анкета