20 ноември – Ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

В разпространено писмо на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов се припомня, че с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005г. се призовават правителствата и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2011 г. календарният ден е 20 ноември.

В разпространено писмо на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов се казва: Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 15 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди заради чужди или свои грешки.

Огромни са човешките страдания, които понасят жертвите на пътнотранспортни произшествия и техните семейства.

Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими. За да постигнем нашите амбициозни цели за намаляване на загубите от пътнотранспортните произшествия, ще продължим да прилагаме системен подход за осигуряване на безопасността на движението. Глобалната криза в областта на безопасността на движението може да бъде преодоляна само с помощта на многосекторно сътрудничество и партньорство с участието на всички заинтересовани страни от държавния и частния сектор и с привличане на гражданското общество. Ние вярваме, че заедно можем да спасим живот и да работим за постигане по-висока безопасност по пътищата на нашата страна.

На този ден с дълбока почит изказваме благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.

Нека    отдадем    нашата    дълбока    почит    към    жертвите    на пътнотранспортните произшествия и изкажем съболезнования към техните семейства,   а   ние   бъдем   по-внимателни   и   толерантни   едни   към   други независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.  Нека всички ние заедно, институции и участници в движението, с повече воля и упоритост, обединим усилията си и от възпоменание към жертвите пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички.




Актуално

съобщение

анкета